Honderden bezoekers bij open dag boezemgemaal Spaarndam

Afgelopen zaterdag was de (her)opening van het boezemgemaal Spaarndam. Na een renovatie van een jaar is het gemaal klaar voor de toekomst. Op 22 maart kreeg Rijnland de sleutel van het gemaal symbolisch terug van aannemer GMB. Zowel de aannemer als hoogheemraad Sjaak Langeslag spraken over een fijne samenwerking.

Succesvolle open dag

Honderden geïnteresseerden en enthousiaste mensen bezochten dit bijzondere gemaal. De bezoekers kregen informatie over de renovatie, het watersysteem en de historie van het gemaal. Aan de hand van een film konden zij stap voor stap de renovatie zien. Ook kregen zij informatie over de nog aan te leggen vispassage. Kinderen hebben een educatieve waterschapsquiz kunnen maken, kunnen springen op het springkussen en kregen een lekkere suikerspin.

kinderen op springkussen

bezoekers open dag

Boezemgemaal Spaarndam

Het boezemgemaal Spaarndam is één van de vier grote gemalen van het hoogheemraadschap van Rijnland, die ervoor zorgen dat het overtollige regenwater uit het gebied wordt afgevoerd. Het gemaal dateert uit 1846, toen het nog met stoom werd aangedreven. Het gebouw en de indrukwekkende schepraderen zijn van monumentale waarde. Bij deze renovatie zijn de dieselaandrijvingen vervangen door elektrische aandrijvingen. Ook zijn er bouwkundige werkzaamheden uitgevoerd en is de procesautomatisering vervangen.