Proef met waterstofperoxide tegen blauwalg in Zoetermeerseplas

Op woensdag 11 juli wordt het water bij het kinderstrand van de Zoetermeerseplas behandeld met verdunde waterstofperoxide. Daarmee is de kans groter dat daar deze zomer gezwommen kan worden zonder overlast van blauwalgen.

De stranden van de Zoetermeerseplas hebben in de zomer vaak een negatief zwemadvies vanwege de groei van blauwalgen. De gemeente heeft afgelopen jaar al een proef uitgevoerd met ultrasone geluidsgolven om deze vervelende alg te bestrijden. De hoeveelheid blauwalgen lijkt minder geworden, maar ze zijn nog niet verdwenen. Daarom start nu een nieuwe proef met waterstofperoxide.

Plaatsen schermen op 4 en 5 juli

Op 4 en 5 juli worden schermen geplaatst in het water rond het kinderstrandje zodat niet de hele plas hoeft te worden behandeld. Het strand blijft tijdens het plaatsen van de schermen open en er kan gezwommen worden.

Kinderstrand afgesloten van 9 t/m 12 juli

In de week van 9 tot en met 12 juli worden watermonsters genomen en alle vissen bij het kinderstrand verplaatst naar de Zoetermeerseplas. Afhankelijk van de resultaten van de watermonsters staat de behandeling met waterstofperoxide gepland op 11 juli. Het kinderstrand  is afgesloten vanaf maandag 9 juli tot en met donderdag 12 juli.

Nauwe samenwerking

In deze proef werken verschillende partijen nauw samen: hoogheemraadschap van Rijnland, Universiteit van Amsterdam, Arcadis, Kemira en de gemeente Zoetermeer. De proef wordt gefinancierd door NWO Toegepaste en Technische Wetenschappen.

Meer informatie over de behandeling in de Zoetermeerseplas staat op de website van gemeente Zoetermeer