Rijnland blijft dijken inspecteren ondanks zware regenval

11 september 2018 - Het hoogheemraadschap van Rijnland gaat deze week door met het inspecteren van droogtegevoelige dijken. De grote hoeveelheid regen die vorige week is gevallen, is onvoldoende om het neerslagtekort op te lossen. Wel zal op kleinere schaal worden gecontroleerd. Rijnland gaat alleen die dijken inspecteren, waar eerder deze zomer droogtescheuren zijn ontstaan.

Rijnland heeft de afgelopen dagen met man en macht gewerkt om het overtollige water in Bodegraven, Boskoop, Nieuwkoop en Reeuwijk af te voeren, nadat op 5 september op sommige plaatsen volkomen onverwacht in korte tijd meer dan 100 millimeter regen viel. Alle pompen zijn inmiddels weggehaald uit het gebied. Ook de pompen bij de Slikkendammersluis worden weggehaald. De stremming van de sluis wordt eind vanmiddag opgeheven.

Ondanks de vele regen die is gevallen, blijft de Rijnafvoer nog altijd te laag. Hierdoor blijft het tekort aan zoetwater in stand. De maatregelen die Rijnland heeft genomen ten aanzien van de droogte, waaronder de stremming van de Leidsevaart en de beperkte doorvaart van recreatieschepen bij de Grote Sluis in Spaandam, blijven voorlopig van kracht om verdere verzilting zoveel mogelijk te voorkomen.