Rijnland en D66 Katwijk met Stientje van Veldhoven in gesprek over Blue Energy

Op 1 maart bezocht staatssecretaris Stientje van Veldhoven met D66 Katwijk het boezemgemaal in Katwijk. Centraal stond de vraag welke rol lokale, regionale en landelijke politiek spelen om van de mogelijkheid voor schone energieopwekking bij het boezemgemaal, ook wel bekend als Blue Energy, een succes te maken. Blue Energy is de opwekking van stroom uit ladingsverschillen tussen zoet en zout water. De uitwatering is een mooie plek omdat hier beide samenkomen.

Namens Rijnland opende bestuurder Sjaak Langeslag de middag: ‘In Katwijk wordt goed samengewerkt met het waterschap. Blue Energy is daar een mooi voorbeeld van. Dit project is een unieke kans voor een grotere energietransitie, daar werken we graag aan mee’. Lijstrekker van D66 Ralf Boland is ook enthousiast over Blue Energy: ‘D66 wil in onze gemeente meer schone energie opwekken. Blue Energy is een innovatieve techniek die overal ter wereld gebruikt kan worden en mogelijk strakst in Katwijk echt toegepast zou kunnen worden’. Staatssecretaris Van Veldhoven - jarenlang woordvoerder duurzaamheid in de Tweede Kamer en in 2014 verkozen tot het duurzaamste kamerlid - benadrukte dat Blue Energy niet voor niets tot Nationaal Icoon gekozen is. De regering ziet hierin een kans. Dit blijkt ook uit een motie in de Tweede Kamer van december 2017. D66 en de CU verzochten de regering actief bij te dragen aan de realisatie van het pilot project Blue Energy . De motie werd in december 2017 met een ruime meerderheid aangenomen.

Samenwerking op landelijk en lokaal niveau

Sjaak Langeslag noemde naast Blue Energy ook Kustwerk Katwijk en het duurzame project Smart Polder. Het gebruik van oppervlaktewater voor de verwarming van huizen, zijn voorbeelden waar Rijnland en de gemeente goed samenwerken. Rik Siebers, directeur van REDstack (initiatiefnemer van het project Blue Energy), benadrukte dat bij de start van innovatieve technieken de overheid nodig is. Dat kan aan de kant van de financiering, maar ook door het project te omarmen en te faciliteren.

Genodigde wethouder Krijn van der Spijk lichtte de rol van de gemeente Katwijk toe: de gemeente ziet zichtzelf als een van de toekomstige afnemers van de Blue Energy stroom en faciliteert daar waar nodig. Boland beaamde deze voorbeeldrol van de gemeente. Aan wil ontbreekt het niet om deze eerste democentrale ter wereld in Katwijk te starten.

D66 bij gemaal Katwijk

D66 bij gemaal Katwijk