Rijnland ook in tweede deel tv-serie Wildernis onder water

Vanaf 12 december zendt de EO zes nieuwe afleveringen uit van de Nederlandse natuurserie Wildernis onder water. In de derde aflevering maakt de kijker kennis met het ‘discovisjes-onderzoek’, waarbij ook het hoogheemraadschap van Rijnland is betrokken. Het onderzoek vindt onder andere plaats bij boezemgemaal Halfweg.

Onderzoek met ‘discovisjes’

Dit jaar vindt grootschalig onderzoek plaats naar de intrek van driedoornige stekelbaars en glasaal (jonge paling) in het Noordzeekanaalgebied. Duizenden visjes zijn gevangen bij IJmuiden en daar, na het aanbrengen van een kleurmerk, als ‘discovisje’ in groepen weer uitgezet. Onderzoekers en vrijwilligers vangen deze ‘discovisjes’ weer terug bij IJmuiden en bij diverse vispassages langs het Noordzeekanaal, zoals bij het Rijnlandse boezemgemaal in Halfweg. Het onderzoek levert informatie op over de werking van de passage en waar de belangrijkste intreklocaties zich bevinden. Hiermee kunnen  aanbevelingen worden gedaan voor een verdere optimalisatie van de vismigratie in het Noordzeekanaalgebied. Bij dit onderzoek is een groot aantal partijen betrokken, waaronder het hoogheemraadschap van Rijnland.

De aflevering waarin het onderzoek met discovisjes aandacht krijgt, is aflevering 3: ‘Onzichtbare natuur tussen land en zee’. Deze wordt uitgezonden op maandag 17 december om 19.45 uur op NPO2.

Behoud van waternatuur

In de nieuwe reeks Wildernis onder water nemen experts de kijker mee onder de waterspiegel en laten de schoonheid van deze onbekende wereld zien. Maar…. het gaat lang niet altijd goed onder water. De serie legt de kijker uit wat waternatuur is en wat er nodig is om deze in stand te houden. De serie is een productie van Kunst & Wunderkammer in samenwerking met waterschappen, waterbeheerders, natuurorganisaties, vrijwilligersgroepen en onderzoeksinstituten.

Wildernis onder water telt in totaal 12 afleveringen van 25 minuten en start op maandag 3 december om 19.45 uur op NPO 2. De afleveringen worden van maandag tot en met donderdag uitgezonden. De eerste zes afleveringen zijn herhalingen. De zes nieuwe afleveringen starten op woensdag 12 december, eveneens om 19.45 uur op NPO 2.