Rijnland participeert in het GOED event van de gemeente Leiden

Afgelopen donderdag organiseerde de gemeente Leiden het GOED event Samenwerken aan een groene stad! Een dag waarop bijna 250 mensen zich bogen over hoe we onze steden gezonder en leefbaarder kunnen maken: een groene stad waarin tevens vorm wordt gegeven aan de duurzaamheidsopgave en aan klimaatadaptatie.

Het was een dag vol presentaties, workshops en praktijk cases, waar naast de overheden als gemeente, Rijnland, Omgevingsdienst ook veel andere partners uit de stad aanwezig waren. Zo hebben diverse bedrijven en ontwikkelaars uit het Stationsgebied en ook het burgerpanel toegezegd samen met de gemeente te willen toewerken naar een Green Deal voor de Duurzaamste kilometer van NL. Jeroen Haan onderschreef dit initiatief vanuit Rijnland. Wij zullen, naast de noodzakelijke waterberging in de Leidse singels, kijken wat de mogelijkheden zijn voor alternatieve vormen van waterberging in een zo versteend en druk gebied als het Stationsplein.

In de ochtend heeft Rijnland een workshop verzorgd over de Stresstest: Wat gebeurt er bij een zware bui? Samen met Henriette Noordhof van de gemeente nam Dolf Kern de deelnemers mee door de problematiek van hevigere regenbuien, wateroverlast, een dalende bodem, droogte en klimaatadaptatie. Alleen technische maatregelen zijn niet voldoende om de overlast op te lossen. En wat betekent dat dan voor Leiden? Dit leidde tot geanimeerde gesprekken over oplossingen en maatregelen, waarbij er zowel inwoners, studenten als ook mensen van de gemeente, de woningbouwvereniging en andere bedrijven aan tafel zaten.

 

GaGoed evenement

In de middag was er aandacht voor 3 gebieden in de stad: samen met inwoners vergroenen in Leiden noord, Leiden zuidwest klimaatadaptief en gasvrij en de Duurzaamste kilometer van NL in het Leidse Stationsgebied. Er was een workshop over de verstedelijkingsopgave en samen met Tygron is er gegamed in een soort SIM CITY game, maar dan met de echte getallen en modellen van Leiden. Wat gebeurt er als er een klimaatbui valt? Hoe houden we droge voeten en een functionerende stad?

drie personen in gesprek

Aan het eind van de middag ontvingen wethouder Paul Dirkse en Jeroen Haan samen de resultaten van deze interessante en zeer energieke dag, die zich zelfs door een stroomstoring niet liet onderbreken.

Jeroen haan aan het ondertekenen

Wil je meer weten over Leiden en Ga Goed: https://www.gagoed.nl/