Rijnland wint Sustainable Business Battle

Op 14 juni vond in Leiden de finale plaats van de Sustainable Business Battle. Als een van de vijf inzendingen presenteerde het studenten team namens Rijnland een werkvorm om studenten meer te betrekken bij de effecten van klimaatverandering. Met hun idee voor een ‘Rijnland Challenge escape room’ wonnen zij zowel de publieksprijs als de juryprijs.

De Sustainable Business is een wedstrijd, georganiseerd door studenten uit Leiden, Den Haag en Delft. De wedstrijd is zo opgezet dat studenten oplossingen bedenken voor lastige vraagstukken die bedrijven of organisaties inzenden. De vraag die Rijnland voorlegde hangt samen met klimaatverandering. De opdracht luidde: ‘Bedenk, speciaal voor studenten, een product dat inzichtelijk maakt hoe de omgeving eruit zou zien als er geen waterschap zou zijn.’

Intense ervaring voor meer waterbewustzijn

Elisa van der Lingen van Team Rijnland: “Wij willen het waterbewustzijn onder studenten vergroten door hen een intense ervaring te geven. Met een escape room kan dat, je moet met elkaar ontsnappen door allerlei opdrachten binnen een deadline uit te voeren. Onze Rijnland Challenge laat een groep terechtkomen in een omgeving waar het klimaat verandert. Hierdoor stijgt de zeespiegel en zijn er steeds meer hoosbuien. De groep kan alleen ontsnappen aan de dreigende wateroverlast door het gebied klimaatbestendig te maken. Dit doen ze door vraagstukken over waterbeheer en klimaataanpassing op te lossen. Samenwerken is daarbij heel belangrijk.”

Studenten kunnen veel doen

De belangrijkste les voor spelers is dat het waterschap het niet alleen kan. Iedereen zal een steentje moeten bijdragen aan een klimaatbestendig gebied en er is veel dat studenten kunnen doen. Ze kunnen bijvoorbeeld hun tuin of balkon klimaatbestendig inrichten door te ze zorgen voor meer groen. Jelle Meeuwissen en Renske Anema, die vanuit Rijnland betrokken waren bij de Battle, zijn blij met het idee. Jelle: “Dit is echt een creatief en uitvoerbaar concept. De groep heeft zelfs al een perfecte locatie bedacht, namelijk de Duurzaamste Kilometer vlakbij het Leidse Centraal Station. Escape rooms zijn niet alleen populair onder studenten, maar ook bij veel andere mensen.”

Escaperooms

Namens Rijnland was hoogheemraad Hans Pluckel aanwezig bij de finale. “Het team deed het voortreffelijk”, vindt hij. “En ze kwamen met een heel concreet idee. Zelf heb ik nog geen ervaring met escaperooms, maar ik heb er wel eens van gehoord en ik denk zeker dat het kan werken.”