Startsein voor onderwater natuurpark Zegerplas

Op 9 mei is officieel het startsein gegeven voor de aanleg van onderwater natuurpark Zegerplas in Alphen aan den Rijn. De eer viel ten beurt aan gedeputeerde Han Weber van Provincie Zuid-Holland, hoogheemraad Martine Leewis en wethouder Kees van Velzen. De drie bestuurders hielpen mee aan het afzinken van de betonelementen onder water en het slaan van de eerste paal voor een nieuw eiland.

Het onderwater natuurpark zal de flora en fauna in de Zegerplas bevorderen, wat weer goed is voor de waterkwaliteit. De afgelopen jaren zijn onder water ook nieuwe diersoorten ontdekt, zoals een bijzondere steurgarnaal. De locatie heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een trekpleister voor duikers en is het grootste en meest gevarieerde onderwaterpark in het Groene Hart.

Snorkelsafari

De aanleg van het half drijvende paleneiland aan de noord oostelijke oever van de Zegerplas zal de komende maanden in beslag nemen. Ook volgt beplanting met diverse moeras- en waterplanten. Boven water dient het eiland als nest- en rustgebied voor vogels. Interesse om eens een kijkje te nemen? In de zomervakantie worden snorkelsafari’s georganiseerd door de Alphense Duikvereniging Atlantis , Natuurvereniging IVN, de Alphense Reddingsbrigade en de waterscouts van Willem Barendsz.

Vrijwilligers

De aanleg en het onderhoud van het nieuwe onderwaterpark is mogelijk gemaakt door diverse donaties en de hulp van vrijwilligers. Zij werden met raad en daad bijgestaan door het hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeente Alphen en de Nederlandse Onderwatersport Bond.