Nationale Bijentelling: verlengd tot 19 april!

Welke bijen, hommels en zweefvliegen zie je bij jou in de tuin of op je balkon? Dat wil Nederland Zoemt graag weten, want het gaat niet goed met de wilde bij. Van de 358 soorten is ruim de helft bedreigd. Wil je de bijen helpen? Neem dan op 13 of 14 april een half uur de tijd en doe mee aan de nationale bijentelling. Hoe meer we weten over bijen, hoe beter we ze kunnen helpen.

De nationale bijentelling wordt georganiseerd door Nederland Zoemt en dat gebeurt niet zonder reden. Er zijn in Nederland namelijk maar liefst 188 soorten wilde bijen die het moeilijk hebben. Dat is geen goed vooruitzicht voor de bij, maar ook voor ons zijn er grote gevolgen. Tachtig procent van de eetbare gewassen is immers afhankelijk van bestuiving.

Groene Cirkel Bijenlandschap

Ook de Groene Cirkel Bijenlandschap, waarbij wij als partner zijn aangesloten, roept iedereen op om mee te doen. De Groene Cirkel Bijenlandschap is een netwerk van wetenschappers, overheden, bedrijven, gebiedsbeheerders en maatschappelijke organisaties die zich samen met boeren, imkers en burgers inzetten voor de wilde bij. Door erven, parken, bermen, bedrijventerreinen, recreatie- en natuurgebieden bijvriendelijk in te richten, zorgen ze ervoor dat bestuivende insecten voldoende voedsel hebben en voldoende nestelplekken. Vanuit Rijnland dragen we ons steentje bij door bijenhotels te plaatsen en ‘flower power stroken’ in te zaaien, maar ook door bij dijkverbeteringen te zorgen voor een bloemrijke dijk.

Zo doe je mee!

Meedoen aan de bijentelling is leuk en eenvoudig, zelfs als je geen tuin of balkon hebt. Je kunt namelijk ook bijen tellen in het park of op het schoolplein. Doe je mee?

  1. Meld je aan op de website van Nederland Zoemt.
  2. Download hier meteen het overzicht met bijensoorten en het telformulier.
  3. Tel tot 19 april, als het niet regent, een half uur lang de bijen in je tuin, op je balkon, of een andere plek.
  4. Noteer van alle soorten de aantallen die je ziet.
  5. Voer de resultaten in op de website.

Activiteiten

Wil je meer leren over bijen en wil je iets voor ze doen? De Groene Cirkel Bijenlandschap organiseert allerlei leuke activiteiten zoals bijenworkshops, plantenevenementen, rondleidingen en lezingen. Op de activiteitenagenda kun je zien wat er allemaal te doen is.

Kom er maar bij, bij!

Om te zorgen dat er meer bijen langskomen, is het goed om je tuin of balkon zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een bloembed te zaaien, een bijenhotel te plaatsen en natuurlijk door je tuin compleet bijvriendelijk in te richten. Op de website van Nederland Zoemt vind je allerlei tips.