NPO Radio 1 over Waterschappen zondag 17 maart

Met het oog op de verkiezingen heeft documentairemaker Martin Minkema een reportage gemaakt voor VPRO Radio over het wezen en werk van de waterschappen. Waarom zou je gaan stemmen, en valt er wel iets te stemmen, vroeg hij zich af.

Minkema: “Ik zal eerlijk toegeven dat ik niet direct in vuur en vlam raakte bij het zien van de stemwijzer. Mooie stellingen hoor, daar niet van. Zonnepanelen op de dijken? Nou, doe maar hoor. Of het water nog schoner maken? Ja, nogal wiedes.” Hij ging daarom op onderzoek uit om meer over de waterschappen, en hun werk, te weten te komen. Zijn zoektocht sloot hij af in Leiden, bij het gemeenlandshuis van Rijnland, waar bestuurder Hans Pluckel hem rondleidde.

Molens

Hans Pluckel bij de landkaart in de hal: “Rijnland was een boezemwaterschap. Met de taak het laaggelegen land van overtollig water te bevrijden. Onze eerste polders werden nog niet bemalen. Overtollig water moest door sluisjes afgevoerd worden. Pas toen de veenbodem nog meer daalde ten opzichte van het omringende water, werd naar andere middelen gekeken. Bijvoorbeeld hoosvaten of molens die door mensen of paarden werden aangedreven. Pas in de 15de eeuw kwamen de windmolens.” Verder leidde hij Martin Minkema langs de Blauwe Zaal en de zaal waar ingelanden bijeenkwamen voor de rechtspraak. “Op de muren staan mijlpalen beschreven in waterbeheer, en dat doen we nog steeds in ons nieuwe kantoor aan de Archimedesweg. Zo staat in de VV Zaal “Kustwerk Katwijk” geschreven."

Fiscaal onafhankelijk

Inmiddels is Minkema overtuigd van het nut van de waterschappen: “Mijn stem wordt een steunbetuiging voor de fiscale onafhankelijkheid van waterschappen en de continuïteit waar ze al eeuwen voor zorgen. Dus ik ga stemmen 20 maart. Als bewoner van dit lage land, maar ook als schakeltje tussen de mensen voor en na mij.”

Uitzending en podcast

De uitzending is te beluisteren op zondag 17 maart op NPO Radio 1 tussen 21.00 en 22.00 uur