Bedrijventerrein Schoterhoek II verwarmt door effluent uit AWZI Nieuwveen

Bedrijventerrein Schoterhoek II verwarmt door effluent uit AWZI Nieuwveen

Op vrijdag 15 maart bezochten wethouder Antoinette Ingwersen van de gemeente Nieuwkoop en hoogheemraad Jeroen Haan van Hoogheemraadschap van Rijnland de afvalwaterwaterzuiveringsinstallatie in Nieuwveen. Zij ondertekenden hier een samenwerkingsovereenkomst waarin beide partijen afspreken dat naast Zwembad Aarweide ook de bedrijven op Schoterhoek II duurzaam verwarmd gaat worden met effluent uit de zuiveringsinstallatie.

Vorig jaar werd al tussen beide partijen afgesproken om het Zwembad Aarweide in Nieuwveen te verwarmen met effluentwarmte. Met de vrij nieuwe technologie ‘riothermie’ (energie uit afvalwater) wordt het zwemwater gasloos verwarmd met uit gezuiverd afvalwater teruggewonnen warmte. Zwembad Aarweide is een van de eerste zwembaden in Nederland dat wordt verwarmd met effluentwarmte.

Het warme water van bad, douche, wasmachine, spoelbak e.d. wordt op het riool geloosd en kan dienen als een milieubewuste warmtebron. Het hoogheemraadschap van Rijnland zuivert dit water op de afvalwaterzuivering  Tot vorige jaar werd het gezuiverde water gewoon geloosd op het Aarkanaal.. Door een ingenieus systeem gaat een deel van het water eerst langs zwembad Aarweide en binnenkort langs bedrijventerrein Schoterhoek en geeft daar de warmte af die er nog in zit. Hierdoor kan het huidige gasverbruik van het zwembad drastisch worden verlaagd.

Voorafgaand aan  de ondertekening  op de zuivering speelde Groep 7 van de St Nicolaas school uit Nieuwveen het spel ‘Kraak de Klas’. Dit is een nieuw spel van het hoogheemraadschap gericht op het thema afvalwaterzuivering. Behalve dat het bijdraagt aan waterbewustzijn, werken kinderen met het spel aan beter communiceren, samenwerken, probleemoplossend vermogen en creativiteit.