Nieuwe groene daken-actie in Velsen

Vrijdag 8 september gaf hoogheemraad Marjon Verkleij samen met wethouder Marianne Steijn van gemeente Velsen het startsein voor een nieuwe groene daken-actie in Velsen. Ze deden dat tijdens een bijeenkomst met inwoners. Tijdens de bijeenkomst werd een informatiebord over groene daken onthuld.

Afgelopen vrijdag was de laatste bijeenkomst met alle dakboswachters die dit jaar meededen met de groene daken-actie. Een trekker van een buurtactie voor groene daken wordt in Velsen een dakboswachter genoemd. Dit voorjaar hebben vijf groepjes inwoners zich ingezet om zoveel mogelijk daken te vergroenen in hun buurt. Ze hebben 121 inwoners enthousiast gemaakt. Dit betekent in Velserbroek, Santpoort en IJmuiden-Zuid 1656 m2 extra groen. De bijeenkomst was in de Weidbuurt, één van de buurten die meedeed met de actie.

Groene daken Velsen 2

Groene daken Velsen1

Subsidie door Rijnland

Rijnland heeft totaal € 20.000,- subsidie verstrekt vanuit het Groenblauw buurtidee. Marjon Verkleij is enthousiast over het initiatief van de bewoners: ‘Groene daken vangen water op en houden het vast. Dat helpt om wateroverlast te voorkomen maar zorgt in de zomer ook voor verkoeling in de wijk.

We staan door klimaatverandering voor grote uitdagingen. Dat kunnen we niet alleen dus we steunen graag projecten van inwoners die zelf aan de slag gaan met oplossingen. Ook gemeente Velsen en de initiatiefnemers zijn trots op het project. Daarom staan er vanaf vorige week in alle vijf de wijken bordjes om aan te geven dat het een groene daken-buurt is.