De zomer op Zwanenburg in één minuut

Ook in de zomervakantie ging het werk aan de uitbreiding van afvalwaterzuivering Zwanenburg gewoon door. In deze timelapse video nemen we je in vogelvlucht mee wat er allemaal is gebeurd.

Om deze video te bekijken, moet je social cookies accepteren

Als onderdeel van de uitbreiding en renovatie van de afvalwaterzuivering bouwt firma Mobilis deze zomer aan een nieuwe beluchtingstank en nabezinktank. Op video is te zien hoe het geraamte van de nabezinktank wordt gebouwd voor de ondersteuningsconstructie voor de vloer. Op de voorgrond zie je het nieuwe retourslibgemaal verrijzen.

Eind augustus is de vloer van de beluchtingstank gestort. Dit is de laatste grote vloer van het werk. Daarna gaan we verder met het betonwerk en kunnen de werktuigbouwkundige onderdelen en de elektra worden geïnstalleerd. Eind december worden de werkzaamheden aan beide tanks afgerond. Vanaf volgend jaar gaan we beginnen aan de renovatie van de overige onderdelen van de afvalwaterzuivering.

Elke dag op dit mooie project is een bijzondere mijlpaal.
- Yoeri Bessems, uitvoerder Mobilis

De afvalwaterzuivering wordt gerenoveerd om minimaal 25 jaar vooruit te kunnen. Daarnaast wordt hij uitgebreid om straks meer afvalwater te kunnen zuiveren. De twee grootste zichtbare onderdelen van de uitbreiding zijn een nieuwe beluchtingstank en een nabezinktank. Beiden krijgen een diameter van ongeveer een half voetbalveld.

In de beluchtingstank wordt lucht toegevoegd aan het afvalwater. Samen met het actieve slib in het water zorgt deze lucht ervoor dat het water wordt gezuiverd. Daarna gaat het afvalwater door naar de nabezinktank. Dit is de laatste stap in het zuiveringsproces. In deze tank bezinkt al het slib naar de bodem van de tank. Het heldere water stroomt over de rand en is klaar om terug de natuur in de gaan.