Eendenkroostegels worden vastgehouden door een man en een vrouw

Eendenkroostegels voor biodiversiteit en wateropvang én tegen hittestress

Grijze tegel eruit, kroostegel erin! Steeds meer initiatieven zijn aan de slag om de eigen woonomgeving meer waterbewust en toekomstbestendig te maken. Flip The City is zo’n initiatief dat we graag in het zonnetje zetten.

Als winnaar van de Blue City Circular Challenge, waarbij Rijnland betrokken is, heeft Flip The City een tegel ontwikkeld die gemaakt is van eendenkroos. Deze tegel is ingezaaid met inheemse bloemen en plantenzaden. De tegel kan een grijze stoeptegel vervangen in de wijk en zorgt hiermee voor biodiversiteit, wateropvang en het voorkomen van hittestress.

Jaar van de Tuin

De gemeente Leiden zag wel iets in de eendenkroostegels en verbond er een prijsvraag aan in het kader van 'Jaar van de Tuin'. Inmiddels is de eerste eendenkroostegel geplaatst met hulp van hoogheemraad Waldo van Faber.

Eendenkroostegel op tafel

Om deze video te bekijken, moet je social cookies accepteren

Meer weten over Het Jaar van de Tuin? Bekijk dan het wekelijks tv programma van Sleutelstad en zie hoe iedereen op een laagdrempelige manier de tuin, of het balkon, klimaatbestendig kan maken. De gemeente werkt hiervoor samen met onder meer Naturalis, Hortus Botanicus, IVN Leidse regio, IVN Groen Dichterbij Leiden, Groengroep Groenoord Zuid en vele vrijwilligers..

Bestellen kroostegel

Zelf ook enthousiast geworden? Registreer je dan hier bij de start up van Flip The City als eerste klant. Zo draag jij ook een steentje bij.