Elke dag een duurzame dag

Elke dag een duurzame dag

Op de 1ste dinsdag van september staan we stil bij het feit, dat we hard op weg zijn om van een blauwe, ook een groene organisatie te worden. Of beter gezegd, een groenblauwe organisatie, want water en natuur gaan hand in hand.

Duurzame Dinsdag

In Nederland is de eerste dinsdag van september uitgeroepen tot Duurzame Dinsdag. Het kabinet neemt dan de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden ideeën en initiatieven uit alle hoeken van de samenleving. De meest onderscheidende innovaties maken kans op prijzen en de mogelijkheid om het idee een extra impuls te geven.

Wat doet Rijnland?

Als hoogheemraadschap werkt Rijnland dagelijks aan energie besparing,- opwekking en het beperken van schadelijke invloeden zoals CO2 uitstoot. Dit vraagt om nauwe samenwerking met onze omgeving, overheden, organisaties, wetenschappers en bedrijven. Het vereist ook een lange adem, en een andere manier van werken.  Een proces van uitproberen,  vallen en opstaan. Benieuwd naar onze projecten?  Kijk dan eens op deze pagina. Verder reiken de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank jaarlijks de Waterinnovatieprijs uit. Iedereen die een idee of initiatief heeft om het dagelijks werk van waterschappen duurzamer te maken kan meedoen. Zie hier meer informatie.

Biodiversiteit

Speciale aandacht dit jaar krijgt het thema Biodiversiteit. Wat is dat eigenlijk en waarom vinden we het zo belangrijk? Stel je eens voor dat er alleen maar muggen op aarde zouden zijn. Of alleen maar cactussen. Hoe zou de wereld er dan uitzien? Dat werkt toch niet? De verschillende soorten op aarde houden de natuur in balans. Samen vormen ze een levende en productieve natuur. Dit noemen we biodiversiteit.

Beleef de Rijnlandse Natuur

In tijden van corona werken en ontspannen we dichtbij huis. Een prima gelegenheid om eens te ontdekken hoe mooi de natuur kan zijn in de eigen omgeving. Beleef de Rijnlandse natuur en maak kennis met ons water, en de flora en fauna daaromheen. Op deze plek verzamelen we beeld- en geluidopnamen, en educatiemateriaal met al het moois wat Nederland Waterland te bieden heeft. Water Leeft!

Hoogheemraad Waldo von Faber bezocht de vispassages in Halfweg en Spaarndam om te zien hoe Rijnland werkt aan een gezonde visstand.