Escapebox Kraak de Klas: scholieren lossen probleem op bij waterzuivering

Escapebox Kraak de Klas: scholieren lossen probleem op bij waterzuivering

Door te veel afval in het rioolwater is afgelopen dinsdag een grofvuilrooster verstopt geraakt bij een afvalwaterzuivering van Rijnland. Om het water weer door te laten stromen, moest een monteur eerst bij de sleutels van het grofvuilrooster komen. Dit lukte pas nadat leerlingen van basisschool de Kas uit Gouda vijf codes wisten te ‘kraken’. Hierna kon de monteur aan het werk en kort daarna stroomde het water weer goed door.

Gelukkig ging het hier niet om een echte verstopping maar om het spel ‘Kraak de Klas’ van het hoogheemraadschap van Rijnland. Een nieuw lesmiddel dat het waterbewustzijn van kinderen vergroot. Kraak de Klas is een aanvulling op de rondleidingen die Rijnland al jaren geeft op de afvalwaterzuiveringen. Met deze lesbox verandert een klaslokaal of een ruimte op een zuivering eenvoudig in een escaperoom. Via de puzzels leren kinderen spelenderwijs over het zuiveringsproces van het waterschap. 

De kinderen van groep 7 van OBS De Kas uit Gouda deden dinsdag als eerste ons gloednieuwe escapespel ‘Kraak de Klas’ op de waterzuivering, samen met hoogheemraad Jeroen Haan

Jeroen Haan: blij met waterbewustzijn

Bij de aftrap van Kraak de Klas in Gouda deed hoogheemraad Jeroen Haan mee met het spel. Jeroen Haan: “Ik word er blij van als ik deze kinderen aan enthousiast het werk zie. Voor jong en oud is het goed om je bewust te zijn van het belang van schoon water. We richten ons met deze vorm van educatie op de jeugd; op kinderen die thuis vaak vertellen wat ze die dag geleerd hebben. Het leuke is, je kunt zelf heel eenvoudig bijdragen aan de ‘waterketen’ van rioolwater naar schoon oppervlaktewater. Gewoon door niets in het riool te gooien wat er niet in hoort!”

Lesmateriaal voor scholen

Kraak de Klas is gemaakt voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Behalve dat het bijdraagt aan waterbewustzijn, werken kinderen met het spel aan beter communiceren, samenwerken, probleemoplossend vermogen en creativiteit. Basisscholen kunnen het interactieve spel boeken via de website van Rijnland. Daarnaast is het mogelijk een afspraak te maken voor een bezoek aan een afvalwaterzuivering.

 

youtube link