Feestelijke opening palenrif Zegerplas

Alphen aan den Rijn

Zaterdag 18 juni is het nieuw aangelegde palenrif in de Zegerplas op feestelijke wijze geopend tijdens het Waterspektakel. Hiervoor onthulden hoogheemraad Thea Fierens en wethouder Relus Breeuwsma een informatiebord.

Thea Fierens: “Dit is een prachtig voorbeeld van samenwerking waar ruimte voor biodiversiteit en recreatie hand in hand gaan.” Het doel van het palenrif is het boven en onder water aantrekkelijker maken van de Zegerplas. Wandelaars, fietsers en andere recreanten kunnen vanaf de kant genieten van het planten- en vogelleven op het eiland.

Visjes

Vanaf de kant zijn ook de scholen van witvisjes in het water te zien die het rif met grote waarschijnlijkheid zal aantrekken. Doordat het rif relatief dichtbij de kant ligt, is het een ideale locatie om te zwemmen, te snorkelen én te suppen.

Park Zegersloot

Wethouder Relus Breeuwsma: “Samen met belanghebbenden werken we aan de toekomst van Park Zegersloot. Waar inwoners prettig en veilig kunnen recreëren en waar oog is voor de natuur en biodiversiteit. De komst van het palenrif maakt de Zegerplas en Park Zegersloot nog aantrekkelijker om te recreëren.”

Het palenrif is een initiatief van de Alphense Duikvereniging Atlantis samen met jeugdgroep de Fladderaars van natuurvereniging IVN Alphen aan den Rijn, Scouting Willem Barendsz en de Alphense Reddingsbrigade.

image00006

Bevorderen biodiversiteit

Voor de bouw werd gebruik gemaakt van de palen van de oude drie vissteigers. Tussen deze palen is een vlechtstructuur gespannen waarop kokosmatten gelegd worden. Er ontstaat een half drijvend eiland met inheemse waterplanten. Omdat de planten door kokosmatten groeien hangen de wortels van deze planten in het water. Op deze manier ontstaat een vanaf de kant zichtbare en gevarieerde biodiversiteit. Bovenwater is een afwisselend plantendek te zien met een ideale rust- en broedplaats voor vogels.

Meer informatie over herstel Biodiversiteit bij Rijnland?

Bekijk ons actieplan