Gemalen aan het werk voor afvoeren sneeuw en ijs

Gemalen aan het werk voor afvoeren sneeuw en ijs

De temperatuur is nu weer boven nul. De sneeuw die eerder is gevallen, moet nu als water afgevoerd worden. Hierdoor moeten de gemalen weer aan.

Weersextremen steeds groter

Het is inmiddels een aantal jaar geleden dat we in Nederland konden schaatsen op natuurijs. Als waterbeheerder wil Rijnland een steentje bijdragen aan die schaatspret, maar dit kan alleen als de situatie dit toelaat. En dat maakt het voor een waterschap een lastige situatie. Rogier van der Sande: “In de zomer als het mooi weer is geniet heel Nederland van de zon en het feit dat het niet regent, maar de waterschappen smeken om neerslag. In deze tijd, van sneeuw, ijs en neerslag zijn we volop bezig met het waterpeil en de inzet van onze gemalen.” De periode voordat het begon te sneeuwen en te vriezen is er veel neerslag gevallen, die nog niet helemaal is afgevoerd. Hierdoor is het nodig om gemalen af en toe aan te zetten.

Droogte

De afgelopen drie jaar heeft het Hoogheemraadschap van Rijnland ook te maken gehad met droogte in het gebied. Als de eerste tekenen zich voor doen anticiperen we door de peilen in de polders en boezem tijdig over te zetten naar zomerpeil. Daarnaast houden we de situatie nauwlettend in de gaten en mocht het nodig zijn inspecteren we dijken en kades.