Hoogheemraad en wethouder starten proef met ijzerchloride voor Amstelveense Poel

Hoogheemraad en wethouder starten proef met ijzerchloride voor Amstelveense Poel

Helder, mooi water met voldoende waterplanten en een rijk en gevarieerd waterleven. Dat is het streven van het hoogheemraadschap van Rijnland voor de Amstelveense Poel. Op 1 april geven hoogheemraad en wethouder het startsein voor een proef met ijzerchloride om de waterkwaliteit in de plas te verbeteren. De proef duurt tot eind oktober.

Hoogheemraad Waldo von Faber en Amstelveense wethouder Rob Ellermeijer geven op 1 april om 14.45 uur het startsein voor de proef. Geïnteresseerden zijn welkom om hierbij aanwezig te zijn. Tijd: 14.30-16.00 uur. Locatie: Koenenkade 23 naast het gemaal Buitendijksche Buitenvelderschepolder, 1182 AK in Amstelveen. Aanmelden kan door uiterlijk maandag 25 maart een mail te sturen naar evenementen@rijnland.net.

Waarom en hoe werkt het defosfateren?

De Amstelveense Poel ligt ten westen van Amstelveen en maakt onderdeel uit van het Amsterdamse Bos. Het water in de Poel heeft een verhoogd fosfaatgehalte. Dat komt onder andere omdat met het inlaatwater fosfaat uit de Nieuwe Meer, via de Hoornsloot in de Poel terecht komt. Fosfaat is een voedingsstof voor algen.

Vanaf april voegt Rijnland ijzerchloride gedoseerd toe aan het water in de Hoornsloot. Dat gebeurt via een tijdelijke installatie bij de inlaat van het gemaal van de Buitendijksche Buitenveldertschepolder. Het fosfaat bindt zich aan de ijzerchloride en zakt naar de bodem. Algen in de Poel krijgen zo minder voedsel en zullen in aantal afnemen.

Beproefde methode

Waterschappen hebben eerder al goede resultaten behaald met het op deze manier verbeteren van de waterkwaliteit, zoals in natuurgebied Botshol en in de Vinkeveense Plassen (Waternet) en in de plas Sloene (Reeuwijkse Plassen) en in de Nieuwkoopse Plassen (Rijnland). De verwachtingen van de proef voor de Amstelveense Poel zijn daarom positief. Als de proef inderdaad succesvol blijkt, plaatst Rijnland een permanente doseerinstallatie bij het gemaal.

Geen risico voor gezondheid

De concentratie ijzerchloride die aan het water wordt toegevoegd, is zo laag dat er geen risico bestaat voor de gezondheid van mens en dier. Ook de eventuele roestbruine kleur heeft geen invloed op waterplanten- en dieren. Desondanks adviseert Rijnland om aanraking met het water in de directe omgeving van de toediening (straal van 10m vanaf het gemaal ) te vermijden. Dat geldt ook voor huisdieren: het advies is om hen niet te laten zwemmen in de Hoornsloot of ervan te laten drinken.

Minder algen = betere waterkwaliteit

Minder algen in het water betekent helderder water. Met helder water kan zonlicht tot de bodem doordringen waardoor waterplanten de kans krijgen om te groeien. Zo kan de hoeveelheid en de diversiteit aan waterplanten- en dieren toenemen.

Europese afspraken

In Europees verband zijn afspraken gemaakt over het verbeteren van de waterkwaliteit en ecologie. Deze afspraken zijn vastgelegd in de Kaderrichtlijn Water (KRW): uiterlijk in 2027 moeten alle lidstaten aan strengere normen met betrekking tot de waterkwaliteit en ecologie voldoen. Dat geldt ook voor de Amstelveense Poel.