Hoogheemraad Ineke van Steensel tekent samenwerkingsovereenkomst voor Cruquiusbrug

Hoogheemraad Ineke van Steensel tekent samenwerkingsovereenkomst voor Cruquiusbrug

Op donderdag 10 december heeft hoogheemraad Ineke van Steensel namens Rijnland een samenwerkingsovereenkomst getekend voor vervanging en onderhoud van de Cruquiusbruggen. De bruggen verbinden via de N201 Heemstede en Hoofddorp, over de ringvaart van de Haarlemmermeer. De andere ondertekenaars zijn de provincie Noord-Holland, de gemeenten Heemstede en Haarlemmermeer en de Vervoerregio Amsterdam.

Betrokkenheid Rijnland

Een kerntaak van Rijnland is waterveiligheid. Vanuit dit oogpunt mogen de constructies van de brug de regionale waterkeringen aan weerszijden van de ringvaart niet negatief  beïnvloeden. Door de toename van de hoeveelheid asfalt moet er compensatie plaatsvinden door het graven van water in de naastgelegen polders en boezemwateren. Daarnaast is de waterdoorstroming essentieel; in het ontwerp zit een fietsonderdoorgang die deels in het water ‘hangt’. Deze constructie mag de doorstroming van water niet belemmeren, opstuwing, aangezien de ringvaart een essentiële rol vervult in de afvoer van water naar het boezemgemaal in Halfweg.

Bruggen met historie

Het initiatief is gekomen van de provincie Noord-Holland. Zij heeft ook ambities op het gebied van circulariteit, energieneutraliteit en slim onderhoud. Een van de twee bruggen moet vervangen worden dateert uit 1932 en is aan het einde van zijn levensduur. De andere brug dateert uit de jaren 70 en dient te worden voorzien van groot onderhoud om weer 30 jaar mee te kunnen. Samen zorgen we voor een toekomstbestendige inrichting van ons gebied.

Op de foto v.l.n.r. hoogheemraad Ineke van Steensel-van Hage (Hoogheemraadschap Rijnland), burgemeester Astrid Nienhuis (gemeente Heemstede), gedeputeerde Jeroen Olthof (provincie Noord-Holland) en wethouder Marja Ruigrok (Vervoerregio Amsterdam en gemeente Haarlemmermeer).