Jeugddijkgraaf opent samen met studenten Rijnlandse Escaperoom Code Blauw

Jeugddijkgraaf opent samen met studenten Rijnlandse Escaperoom Code Blauw

Ontsnappen aan een overstroming en heftige regenval. Hoe maak je jongeren bewust van de gevolgen van klimaatverandering en het belang van duurzaamheid. Vier studenten van de Universiteit Leiden en de Haagse Hogeschool wonnen in juni 2018 zowel de publieksprijs als de juryprijs van de Sustainable Business Battle. Zij presenteerden vorig jaar namens het hoogheemraadschap van Rijnland het idee om een water escaperoom te bouwen. “Met special effects creëren we een spannende, interactieve en confronterende ervaring die tegelijkertijd ook educatief en bewustwording vergrotend is,” aldus Bastiaan de Roo, directeur van PLNT

Na deze wedstrijd sloeg het hoogheemraadschap van Rijnland de handen ineen met PLNT, centre for innovation & entrepreneurship en escaperoombouwers Escape Event. Op 6 maart, in de stromende regen, openden jeugddijkgraaf Iris Haan (16) samen met de prijswinnende studenten de Rijnlandse Water Escaperoom. Deze escaperoom heeft een bijzondere locatie, namelijk boven op het dak van PLNT aan de Lange Gracht in Leiden.

Op vijftien meter hoog staat nu een unieke escaperoom, die studenten het gehele jaar gratis kunnen bezoeken. De escaperoom is ook geschikt en te bezoeken voor niet-studenten. De eerste reacties zijn lovend. Rogier van der Sande, dijkgraaf van Rijnland is enthousiast: “Wat een geweldige ervaring! Door samen te werken, is het oplossen van de verschillende opdrachten binnen de tijd gelukt.”

Na afloop van de escaperoom krijgen deelnemers per mail een foto toegestuurd, met daarin nog een aantal tips voor wat je zelf kan doen om het watermanagement in Nederland een handje te helpen. Door bijvoorbeeld een tuintje aan te leggen, het riool niet te vervuilen of over te stappen op duurzame energie.