Chaëve en Anahita, leerlingen van de Pacelli-school

Jonge bazen bespreken kansengelijkheid

Chaëve en Anahita, leerlingen van de Pacelli-school mochten samen voor één dag de functie van Mariël Middendorp, secretaris-algemeen directeur van het hoogheemraadschap van Rijnland, waarnemen als Baas van Morgen.

Om de organisatie beter te leren kennen spraken zij eerst met Mariël, vervolgens met een peilbeheerder en een zuiveringsdeskundige en leerden veel bij over deze twee belangrijke waterschapstaken. Daarna schoven zij aan bij het wekelijkse overleg van het directieteam en startten als voorzitter officieel de vergadering. Het belangrijkste thema op de agenda was gelijke kansen op de werkvloer.

uitleg peilbeheer2000.jpg

Ze onderzochten de vraag hoe ze in hun eigen sieradenbedrijfje om zouden gaan met gelijke kansen, maar dan net zoals bij Rijnland met zo’n 700 medewerkers. Ze mochten iedereen die ze ontmoetten hierover vragen stellen. Zo vroegen ze aan de directie wat gelijke kansen voor hen betekent en wat er zou moeten veranderen binnen de organisatie op dit gebied. Als afsluiting van de vergadering werd een belangrijk document ondertekend, namelijk het Onbeperkte Denkers-commitment. Rijnland zet zich sinds 2016 in om banen te realiseren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De samenwerking met Onbeperkte Denkers zal hier een nieuwe impuls aan geven om nog meer toe te werken naar een inclusieve bedrijfscultuur die rekening houdt met verschillende behoeften en mogelijkheden van werknemers.

In de middag vertrokken de bazen richting boezemgemaal Katwijk en werden daar rondgeleid. Beiden waren al wel vaak in Katwijk geweest maar nog nooit in het gemaal. Zo konden zij met eigen ogen zien hoe het er vanbinnen uitziet en ervaren hoe belangrijk het watersysteem is, dat zorgt voor droge voeten in hun eigen woonplaats Leiden.

rondleiding BG Katwijk.jpg

Als afsluiting van de dag presenteerden zij hun adviezen over gelijke kansen op de werkvloer. “Doe wat je echt leuk vindt en doe het met plezier en richt je vooral op je talenten en niet op wat je misschien minder kunt. Als je misschien ergens iets minder goed in bent kun je het ook nog samen doen.”

Doe wat je echt leuk vindt en doe het met plezier en richt je vooral op je talenten en niet op wat je misschien minder kunt. Als je misschien ergens iets minder goed in bent kun je het ook nog samen doen.

Mariel: “Wat vonden jullie het leukste van vandaag?” Chaëve: ”Zelf een vergadering voorzitten vond ik geweldig. Ik zie het wel zitten om later een directeur te worden.” Anahita: “Ik vond alles erg leuk en heb veel geleerd. Ik wist eerst eigenlijk niet wat een waterschap deed. Nu ik zoveel mensen van het waterschap heb gesproken weet ik zo veel meer.”