Kinderen ervaren stijging van de zeespiegel tijdens Battle of the Beach

Kinderen ervaren stijging van de zeespiegel tijdens Battle of the Beach

Op maandag 1 juli komen ruim 500 kinderen naar het strand bij Langevelderslag in Noordwijk om te strijden tegen het opkomende water tijdens de Battle of the Beach. Waterschappen Amstel, Gooi en Vecht en Rijnland hebben voor het zesde jaar op rij de handen ineen geslagen om kinderen uit hun regio meer bewust te maken van waterveiligheid.

Klimaatverandering

Met het veranderende klimaat is het steeds belangrijker dat we ons goed beschermen tegen het water. De zeespiegel stijgt, de bodem daalt en het water verzilt. Het regent steeds vaker en harder en er komen meer periodes van droogte. Water is ongrijpbaar en vindt altijd zijn weg. Dijkgraaf Rogier van der Sande van het hoogheemraadschap van Rijnland: “Spelenderwijs willen we kinderen uit groep 6, 7 en 8 kennis laten maken met de strijd tegen water. Alleen door het zelf te ervaren leren zij wat het betekent om veilig te kunnen leven onder zeeniveau.” Verschillende waterschappen, gemeenten en provincies hebben kinderen uitgenodigd op verschillende stranden in Nederland om dijken te bouwen. Degene die het langst stand houdt tegen het water wint de Battle of the Beach trofee. In Noordwijk zijn er ook prijzen in het leven geroepen voor het stevigste zandkasteel, het mooiste zandkasteel en de beste samenwerking. “Samenwerking is niet alleen bij de bouw van zandkastelen van belang. Als waterschappen moeten we zoeken naar nieuwe samenwerkingen die leiden tot oplossingen voor de toekomst. Zo kunnen we echt stappen maken”, aldus van der Sande.

Gastles

De scholen die dit jaar meedoen aan de Battle of the Beach zijn de Margrietschool uit Halfweg, De Kas uit Gouda, COS uit Katwijk en de Voorwegschool uit Heemstede. Kinderen van deze scholen krijgen voorafgaand aan het evenement op het strand een gastles op school van een waterexpert van het waterschap. Zij geven uitleg over het werk van het waterschap en wat zij doen om ons land klimaatbestendig te houden. Bij de Battle op het strand brengen ze in de praktijk wat ze hebben geleerd, bouwen hun eigen waterkering en gaan zelf de strijd aan met het water.