Lancering van het boek ‘Het IJ Rond’

Lancering van het boek ‘Het IJ Rond’

Dijkgraaf Rogier van der Sande heeft gisteren het boek ‘Het IJ Rond’ in ontvangst genomen van Paul Schevenhoven, de archivist van Rijnland.

Samen met Diederik Aten van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier deed hij uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis van de hele lus van dijken rond het IJ van Amsterdam tot en met Oostzaan. Dat levert een boeiend verhaal op van geruzie over en weer, stormen en doorbraken, paalwormen en keistenen, falend toezicht en mislukte reorganisaties.

“Het was leuk om dit boek samen met Diederik Aten te maken. Aan de veiligheid van de dijken is door velen bijgedragen. Daarbij was de technische deskundigheid van de ambtenaren van Rijnland van essentieel belang.”  Aldus, Paul Schevenhoven

Het boek ‘Het IJ Rond’ vertelt de geschiedenis van de oude zeedijken rond het IJ tot de opening van het Noordzeekanaal in 1876 en is uitvoerig geïllustreerd. De ruim 100 prenten, tekeningen en kaarten geven een prachtig beeld van de verdwenen wereld rond het oude IJ. Bovendien zorgde landschapsfotograaf Chris Schaatsbergen voor een serie foto’s van de situatie anno 2020.

“Als dijkgraaf van Rijnland ben ik zeer verheugd om dit boek te ontvangen. Iedere dag wordt bij Rijnland hard gewerkt aan de waterveiligheid in het verleden, nu en in de toekomst. Het boek illustreert dat we dit niet alleen kunnen, maar samen moeten doen.”  Aldus, Rogier van der Sande.

 Het boek is vormt de 37e uitgave van de Vrienden van de Hondsbossche, kring voor Noord-Hollandse waterstaatsgeschiedenis. Het is vanaf december 2020 te verkrijgen bij Uitgeverij Noord-Holland .