boezemgemaal spaarndam

Open Monumentendag 2021: Het verhaal achter het gemaal

Zaterdag 11 september is het landelijke Open Monumentendag en gelukkig mogen we er weer op uit. Er is genoeg te zien en beleven en graag vragen wij je speciale aandacht voor drie bijzondere monumenten van Rijnland die zaterdag (alleen dan!) de deuren openen. Dit zijn de (boezem)gemalen in Spaardam, Katwijk en Gouda.

Locaties waar je normaal gesproken niet zo snel naar binnen kan en mag, maar zaterdag kunnen we je meenemen achter de schermen. Hoe werkt nu een gemaal, wat doet het precies en waarom is het zo belangrijk voor het gebied waar het staat en de verre omgeving?

Het heden is niets zonder het verleden en daarom nemen we je ook mee in een verhaal over het ontstaan van Rijnland en de geschiedenis van het gemaal, want voor iedere plek en locatie geldt “als de muren oren hadden”… Er is in de vele decennia dat de gemalen er staan veel gebeurd maar het belang van schoon water en droge voeten stond en staat altijd bovenaan!

Benieuwd naar één van onze gemalen, de werking ervan maar vooral ook het verhaal achter het gemaal, reserveer dan een tijdslot bij één van de gemalen.

Reserveer je bezoek:

boezemgemaal spaarndam

Gemaal Spaarndam

Gemaal Katwijk

Gemaal Katwijk

gemaal Gouda

Gemaal Gouda