Overlast groot kroosvaren

Overlast groot kroosvaren

Rijnland ontvangt de afgelopen weken vanuit het hele beheergebied steeds meer meldingen over met kroos dichtgegroeide sloten en vijverpartijen. Vooral groot kroosvaren groeit dit voorjaar explosief.

Binnen korte tijd kan deze kroossoort een watergang helemaal bedekken met een dik groen soms rood verkleurend tapijt van kroos.

Langdurig aanwezige krooslagen zijn niet goed voor de waterkwaliteit en kunnen op termijn zuurstofloosheid, stankoverlast en soms ook vissterfte tot gevolg hebben. Daarnaast kan het soms de waterafvoer belemmeren.

Bij beoordeling van de krooslagen op locatie zijn nog geen ernstige nadelige effecten vastgesteld. Verwijderen van het kroos is een kostbare aangelegenheid met een kort durend effect. Het kroosvaren groeit te snel weer terug. Het kan ook zijn dat andere kroossoorten er voor in de plaats komen. Daarnaast kan het mechanisch verwijderen van kroos door omwoeling van de waterbodem juist zuurstofloosheid en mogelijk vissterfte tot gevolg hebben. 

Rijnland gaat op dit moment niet over tot kroosverwijdering, maar blijft de locaties wel monitoren.  

Dit voorjaar lijkt sterk op het voorjaar van 2014, waar ook in het hele Rijnlandse gebied, sloten langdurig met kroosvaren bedekt waren. Het is lastig een precieze oorzaak aan te wijzen waardoor de grote kroosvaren het ene jaar explosief voorkomt en het volgende jaar nagenoeg niet.