ondertekening-poldergemalen

Persbericht: Rijnland sluit overeenkomst voor groot onderhoud van 80 poldergemalen

Op woensdag 21 december ondertekenden 5 aannemers een samenwerkingsovereenkomst met Rijnland voor de renovatie, vervanging en nieuwbouw van poldergemalen. Aannemers Schouls, Vobi, De Kuiper Infrabouw, De Kuiper groep en Van Boekel Bouw & Infra hadden de beste inschrijvingen en gaan de komende jaren werkzaamheden uitvoeren aan 80 poldergemalen.

De ondertekening vond plaats op een bijzondere locatie; gemaal Leeghwater aan de Buitenkaag. Dit is één van de gemalen die de Haarlemmermeer ooit hebben drooggelegd. Buiten is goed te zien dat deze polder bijna 6 meter onder NAP ligt. Dat maakt in een oogopslag het belang van het werk van Rijnland zichtbaar.

De doelstelling van Rijnland is het voorkomen en beperken van overstromingen, wateroverlast en watertekort. Om dit goed uit te kunnen voeren, moeten de gemalen de juiste capaciteit hebben en moeten ze bovendien voldoende beschikbaar zijn en betrouwbaar. “De gemalen in ons werkgebied zijn enorm belangrijk voor het uitvoeren van onze hoofdtaak”, geeft hoogheemraad Waldo von Faber aan. “Dagelijks zorgen zo’n 400 gemalen ervoor dat de inwoners en ondernemers ‘droge voeten’ houden. Die gemalen moeten we goed onderhouden zodat ze hun werk kunnen blijven doen.”

Dagelijks zorgen zo’n 400 gemalen ervoor dat de inwoners en ondernemers ‘droge voeten’ houden. Die gemalen moeten we goed onderhouden zodat ze hun werk kunnen blijven doen.
- Hoogheemraad Waldo von Faber

Bij de beoordeling van de aannemers stond, naast vakmanschap, ook samenwerking, duurzaamheid, circulariteit en innovatie hoog op het verlanglijstje van Rijnland. Simone Boogaard, directeur Water bij Rijnland is positief over de overeenkomst met de vijf partijen: "Dit contract past bij onze nieuwe visie ‘Rijnland in de markt’. We realiseren ons dat Rijnland de hedendaagse uitdagingen samen met de markt aan moet gaan. We houden hierbij rekening met alle belangen. Met dit contract kunnen onze partners ook beter investeren in duurzame oplossingen.”

Als eerste worden de gemalen Groene Maredijk in de Kikkerpolder en het gemaal Horn- en Stommeer in Aalsmeer aangepakt. Het streven is om elk jaar 20 gemalen te vernieuwen.