Moeder en kind in de tuin met een regenton

Regenton voor de groene tuin van bewoonster Gerda

Van betegelde tuin naar groene oase. Het Kampioenschap Tegelwippen in Haarlemmermeer (HAKA) is in volle gang. Vandaag opent wethouder Mariëtte Sedee van de gemeente Haarlemmermeer de eerste deelnemende tuin in Hoofddorp. En om de tuin van Gerda helemaal waterproof te maken, biedt Rijnland haar binnenkort een regenton aan.

Voordelen van een groene tuin

Minder tegels in de tuin heeft ontzettend veel voordelen. Groen, grond en grind nemen regenwater beter op bij een hoosbui. Hierdoor is de kans op wateroverlast een stuk kleiner. Bij hitte zorgt groen juist voor verkoeling in de tuin. Bomen geven schaduw en kleinere planten koelen de omgeving door verdamping.

Tegels houden juist hitte vast. Het temperatuurverschil tussen een betegelde tuin en een groene tuin kan wel oplopen tot vijf graden. Bovendien draagt een groene tuin bij aan het herstel van de biodiversiteit.

Over het Kampioenschap Tegelwippen

Haarlemmermeer Waterproof (NMCX) organiseert het kampioenschap. De deelnemers maken kans op vijf zit-elementen van BioBound, een regenton – inclusief installatie – van Rijnland en een tuin-cadeaubon van 30 euro van Woningcorporatie Ymere.

Aanmelden

Aanmelden voor het kampioenschap in Haarlemmermeer kan nog t/m 30 september. Rond 10 oktober wordt de hoofdprijs uitgereikt. Bekijk hier de website van het kampioenschap voor meer informatie en om je in te schrijven.

Het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegenwippen is verbonden aan het landelijke NK-Tegelwippen. De gemeente met de meeste verwijderde tegels wint uiteindelijk de Gouden Tegel.