Rijnland helpt Vroonhoeve en Vianova met groenblauw schoolplein

Rijnland helpt Vroonhoeve en Vianova met groenblauw schoolplein

Basisscholen De Vroonhoeve en Het Vianova in Alphen aan den Rijn willen hun grijze tegelplein ombouwen naar een duurzaam ‘groenblauw’ schoolplein. Een goed antwoord op de klimaatverandering die op ons afkomt. Het hoogheemraadschap van Rijnland is een van de partners en investeert mee: Dinsdag 12 februari bood bestuurder Jeroen Haan voor het nieuwe schoolplein een cheque aan ter waarde van 10.000 euro.

Vanwege klimaatverandering zijn dit soort schoolpleinen hard nodig. We hebben immers nu al te maken met hoosbuien en tegelijkertijd langere perioden van hitte en droogte. Bij een groenblauw plein krijgt water de kans om in de grond terecht te komen voordat het overlast geeft, zorgen planten en bomen voor zuurstof en koelte en vormen ze een goede omgeving voor vlinders, bijen en andere insecten.

Waterbewustzijn en plezier

Een groenblauw plein heeft bovendien een positieve invloed op het speelgedrag, de gezondheid, het plezier en de concentratie van kinderen. Hoogheemraad Jeroen Haan: “Dit is een prachtig initiatief en daarom bied ik namens Rijnland deze cheque aan om het groenblauwe schoolplein een stap dichterbij te brengen. Wij vinden waterbewustzijn bij kinderen en ouders belangrijk. Op deze manier investeren wij mee aan het klimaat adaptief en duurzaam maken van de leefomgeving.”

Samenwerking

Docente Janette Hoekstra van De Vroonhoeve: “Dit project brengen we tot stand met veel verschillende partners. Het kost een hoop, dus gaan we er vol voor om het met Rijnland, de gemeente, lokale bedrijven en ouders voor elkaar te krijgen. Geloof me, dit wordt een prachtig uithangbord voor onze duurzame ambities. Kom volgend jaar maar kijken!”