Rijnland realiseert CO2-negatief natuureiland in Westeinderplassen

Rijnland realiseert CO2-negatief natuureiland in Westeinderplassen

In de Westeinderplassen tussen Aalsmeer en Leimuiden staat Rijnland voor de opgave om de waterkwaliteit en ecologie te verbeteren. Een van de maatregelen die Rijnland daar uitvoert is de aanleg een 340 meter lang schiereiland aan het reeds bestaande Reigersbos.

Hierdoor ontstaat er tussen het eiland en het schiereiland een natuurzone. Voor de constructie van het schiereiland is volledig gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, namelijk wiepen (wilgentenen). De tenen zijn in Nederland gekweekt en door het gebruik van grote hoeveelheden wiepen onder water wordt CO2 voor lange termijn vastgelegd. Bovendien wordt de constructie aangelegd met materieel op blauwe diesel wat de uitstoot van CO2 ook reduceert. Volgens Paul Hollander, projectmanager bij Rijnland is dit het eerste project waar meer CO2 wordt vastgelegd, dan uitgestoten. ‘We spreken dus van een CO2-negatief project, wat natuurlijk super positief is!

De natuurzone bij het Reigersbos wordt beschermd tegen golfslag zodat een luwe ondiepe zone ontstaat. Daarin krijgen waterplanten en oeverplanten de kans zich te ontwikkelen en verbetert de macrofauna en vispopulatie. Dit is een mooie manier om de ecologische waarden te versterken en de waterkwaliteit op een natuurlijke manier te verbeteren in de Westeinderplassen.

Rijnland werkt voor de aanleg van het Reigersbos samen met aannemer Van Aalsburg, die in het kader van duurzame eilandbouw ook al eerder het Papeneiland heeft aangelegd in de Langeraarse Zuidplas. Van Aalsbug werkt duurzaam door gebruik te maken van lokaal, duurzaam gekweekt materiaal, in combinatie met de duurzame verwerking ervan. Met de aanleg van dit schiereiland wordt de natuur een handje geholpen en versterkt het het natuurlijke karakter en de uitstraling van de Westeinderplassen zoals die in dit prachtige gebied horen te zijn.