Rioolwater testen op corona. Hoe werkt het precies?

Rioolwater testen op corona. Hoe werkt het precies?

Sinds begin september neemt het instituut voor wateronderzoek en advies, Aquon, wekelijks monsters van het afvalwater (rioolwater) op Leiden Noord en op alle 18 andere afvalwaterzuiveringen in Rijnlands gebied. Dagelijks belanden gigantisch veel ziekteverwekkende bacteriën en virussen in het afvalwater. Met deze controles van het afvalwater krijgen we meer inzicht in de aanwezigheid van de verschillende ziekteverwekkers, de hoeveelheid en verspreiding hiervan.

Hoe werkt deze controle?

Gedurende 24 uur nemen we steeds een klein monster van het rioolwater. Dit hangt samen met de hoeveelheid rioolwater - komt er veel water binnen dan zal de kast veel happen nemen -  zodat er over de 24 uur een goed gemiddeld en representatief monster ontstaat.

Een deel van dat gemengde monster gaat naar het RIVM waar het onderzoek naar de hoeveelheid genetisch materiaal plaatsvindt. Het RIVM publiceert deze analyses op het landelijk coronadashboard. Dit rioolwateronderzoek is een waardevol instrument om een eventuele opleving van het coronavirus snel te signaleren.

Hoe gaat dit proces in zijn werk? Bekijk het in deze video: 

youtube link

Meer informatie over het afvalwater?