Sterk staaltje samenwerking na calamiteit gemaal De Aanvoerder

Donderdagavond 18 juli bleek dat een onderdeel in gemaal De Aanvoerder defect was geraakt. Dit gemaal is maandag in werking getreden om zoetwater van het Amsterdam Rijnkanaal naar West-Nederland te pompen. Zo gaan we verzilting tegen. Door het defect werkte één van de twee vijzels niet meer, waardoor de capaciteit werd gehalveerd.

Regionaal Droogte Overleg (RDO)

Rijnland maakt deel uit van het Regionaal Droogte Overleg (RDO), dit is een samenwerkingsverband tussen een aantal waterschappen, Rijkswaterstaat, Provincies en het ministerie van IenW. Rijnland heeft op vrijdag 22 juli in het RDO gevraagd om de inzet van noodpompen van het ministerie bij gemaal De Aanvoerder. Coördinator Maatregelen Casper de Lange en adviseur droogte René van der Zwan pleegden een aantal telefoontjes en al snel werd het nodige geregeld. Het team van noodpompexperts komt in actie bij (oriëntatie op) een aanvraag van de Noodpompen van IenW. Het bestaat uit een poule van collega’s van Rijkswaterstaat en een aantal Waterschappen.

kwa gemaal de aanvoerder

Direct ter plaatse

Albert Kloeze (RWS) is een van die experts: ‘Na het telefoontje zijn wij direct ter plaatse gegaan op de beoogde inzetlocatie, om te kijken of het mogelijk was om de pompen in te zetten. Parallel hieraan hebben wij de logistiek alvast geregeld, want op vrijdagmiddag en in de vakantieperiode kan dat een uitdaging zijn.’ De eerste pompen, buizen, leidingen en andere benodigdheden werden op zaterdagmorgen door de aannemer vanuit de opslag in Zeewolde naar Utrecht gebracht. Op zaterdag zijn twee pompen geïnstalleerd, op zondag volgde nummer drie en maandag nummer vier.

Crisismanager Désirée Anink van DCC-IenW zag de ernst van de situatie meteen in. Désirée: ‘Deze pompen moesten met spoed worden ingezet en we hebben gelijk het team van noodpompexperts in gang gezet.’

Rijnlander Casper de Lange: ‘Er werd heel snel door iedereen geschakeld en actie ondernomen, daardoor konden we de capaciteit van gemaal De Aanvoerder weer snel naar de benodigde capaciteit krijgen’.

kwa gemaal de aanvoerder

Vier noodpompen

De vier noodpompen compenseren nu de capaciteit die is weggevallen. Rijnlander René van der Zwan: ‘De verwachting is dat gemaal De Aanvoerder vrijdag 29 juli weer op volledige capaciteit draait. De aanvoer van zoetwater naar het westen van Nederland is afgelopen weekend niet in het geding geweest en zal ook deze week niet leiden tot problemen.’