Onthulling infobord fietsroute

Tip: boekje met fietsroutes langs de oevers van het Oer-IJ!

Maandag 5 juli was de feestelijke overhandiging (binnen de geldende covid-richtlijnen) van het fietsrouteboekje "Langs de oevers van het Oer-IJ". Deze route brengt je als (e-bike)fietser langs oude zeedijken, polderdijken en liniedijken van de Stelling van Amsterdam. Dit allemaal samengesteld in vijf aansluitende trajecten van in totaal 115 kilometer die de fietser brengt van Amsterdam naar Castricum en via Velsen weer terug naar Amsterdam.

Het zijn zeer gevarieerde routes, want ze voeren de fietser door een stedelijke omgeving, langs industrieel landschap en door agrarisch gebied. Voor de oplettende fietser zal het oorspronkelijke stroomgebied van het Oer-IJ bij tijd en wijlen nog te herkennen zijn aan de herkenbare krekenstructuur, de slingerende waterlopen en hoogteverschillen door restanten van eeuwenoude strandvlaktes.

Naast een bijzondere route langs prachtige landschappen die je in het boekje aantreft, vertelt de route ook over de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het gebied. Daarbij ligt het accent vooral op de waterhuishouding en de aanwezigheid van dijken en sluizen onderweg, met historische kaarten en foto’s ter illustratie.

Binnen dit project langs de oevers van het Oer-IJ is ook een podcast-serie gemaakt door de Stichting Oer-IJ. In deze podcast fietst Pauline van Vliet (maakster van de podcast) de gehele route en zij spreekt onderweg met mensen die haar meer vertellen over de geschiedenis van het gebied en de plek waar zij langsfietst. Oud-Rijnlandcollega Paul Schevenhoven is één van haar podcast-gasten en hij vertelt onder andere over zijn boek Het IJ-rond. Beluister de podcast op Soundcloud.

Voor de liefhebbers is de route te downloaden op de webpagina van het Oer-IJ’.