Veilig zwemmen op een van de officiële locaties tijdens de coronacrisis

Veilig zwemmen op een van de officiële locaties tijdens de coronacrisis

Veel mensen zoeken bij warm weer verkoeling in, aan of op het water. Gezien de ernst van coronacrisis raden wij mensen aan om zoveel mogelijk de richtlijnen van het RIVM op te volgen dus thuis te blijven. Mocht u toch naar het water gaan houdt dan minimaal 1,5 meter afstand van elkaar ook in het water.

De waterkwaliteit van een zwemwater kan in een warme periode echter snel veranderen. Daarom is het verstandig om voor het zwemmen de actuele informatie te bekijken op www.zwemwater.nl, via de ZwemApp of via de zwemwatertelefoon van de provincie.

Het kan heel verfrissend zijn om op een warme dag een duik te nemen in een meer, plas of kanaal. Maar: doe dat niet overal. Het verstandig om dit alleen te doen op een officiële zwemlocatie. Die plekken worden in het zwemseizoen (1 mei - 1 oktober) minimaal een keer in de twee weken getest op ziekteverwekkende bacteriën en blauwalgen. Aan de hand van de metingen bepaalt de provincie of de zwemwaterkwaliteit aan de gestelde eisen voldoet en geeft waarschuwingen of een negatief zwemadvies.

Waar kunt u veilig zwemmen?

Wilt u gaan zwemmen in een bepaalde zwemplas? Bekijk dan voordat u gaat, eerst de actuele informatie over die zwemplas op www.zwemwater.nl of via de ZwemApp (Apple en Android). Ook kunt u informatie inwinnen (of klachten doorgeven) via de zwemwatertelefoon van de provincie Noord- of Zuid-Holland: Noord-Holland: (088) 10 21 300 en Zuid-Holland: 0800 9036. Let ook op eventuele borden bij de zwemplas die aangeven of het zwemmen daar verantwoord is.

Zwemplas verboden voor honden

De meeste zwemwaterlocaties zijn verboden voor honden. Op locaties waar zij wel zijn toegestaan, is het verstandig ook hen niet te laten zwemmen indien een negatief zwemadvies of waarschuwing geldt. Dit geldt ook voor andere plekken waar u blauwalgen of dode dieren in het water ziet. Dode dieren kunnen besmet zijn met botulisme.