Veilig zwemmen op een van de officiële locaties

Veilig zwemmen op een van de officiële locaties

Het kan heel verfrissend zijn om op een warme dag een duik te nemen in een meer, plas of kanaal. Maar: doe dat niet overal. Het beste is om te zwemmen op een van de officiële zwemlocaties in ons gebied. Deze plekken controleren we in het zwemseizoen (1 mei - 1 oktober) minimaal een keer in de twee weken op ziekteverwekkende bacteriën en blauwalgen.

Bij warm weer is het natuurlijk heerlijk om verkoeling te zoeken, in, aan of op het water. De waterkwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen. Daarom is het verstandig om niet zomaar het water in te gaan. Het is verstandig om voor het zwemmen de actuele informatie te bekijken op www.zwemwater.nl, via de ZwemApp of via de zwemwatertelefoon van de provincie. 

Ook kunt u informatie inwinnen (of klachten doorgeven) via de zwemwatertelefoon van de provincie Noord- of Zuid-Holland: Noord-Holland: (088) 10 21 300 en Zuid-Holland: 0800 9036. Let ook op eventuele borden bij de zwemplas die aangeven of het zwemmen daar verantwoord is. 

Zwemplas verboden voor honden

De meeste zwemwaterlocaties zijn verboden voor honden. Op locaties waar zij wel zijn toegestaan, is het verstandig ook hen niet te laten zwemmen indien een negatief zwemadvies of waarschuwing geldt. Dit geldt ook voor andere plekken waar u blauwalgen of dode dieren in het water ziet. Dode dieren kunnen besmet zijn met botulisme. 

COVID-19

Gezien de  coronacrisis raden wij mensen aan om zoveel mogelijk de richtlijnen van het RIVM op te volgen, dus thuis te blijven. Mocht u toch naar het water gaan, houdt dan minimaal 1,5 meter afstand van elkaar, ook in het water.