Vliet Clean SUP 2021 van start

De Vliet Clean SUP wordt dit jaar voor de eerste keer gevaren. Dit initiatief is tot stand gekomen door een samenwerking van vele partners en een grote groep betrokken jongeren. Samen steken we de handen uit de mouwen om iets te doen aan de steeds maar groeiende plastic soep in en om het water. Want schoon water is van groot belang voor mens en natuur.

Bewustwording

Daar is Rijnland zich ook van bewust en daar willen we in de maand september extra bewustwording voor creëren. Met afvalsuppen zetten we in om op een leuke en sportieve manier jongeren actief te betrekken bij het (belang van) opruimen van plastic zwerfafval uit het water. Op deze manier bieden we jongeren een praktisch handelingsperspectief en worden ze meer bewust van de problematiek rondom plastic zwerfafval.

Vliet Clean SUP

De Vliet Clean SUP bestaat uit een Sup 4-daagse waarbij jongeren van verschillende waterscoutverenigingen over de Vliet van Leiden naar Delft suppen en zwerfafval oppikken. Afgelopen dinsdag was de start in Leiden en de komende dagen worden nog Leidschendam-Voorburg, Den Haag en Delft aangedaan.

Microplastics

Naast het zichtbare plastic dat wordt opgeschept is er ook veel hinder van onzichtbaar plastic, zogenaamde microplastics. Door als partner van de Vliet Clean SUP ons sterk te maken voor dit mooie initiatief komen veel inwoners in aanraking met het principe plastic zwerfafval en de problemen die dat veroorzaakt. Want naast het suppen wordt er via een pilot van de TU Delft en The Ocean Movement onderzoek gedaan om een nieuwe monitoringsstrategie voor microplastics in zoet water te realiseren.

Belang van schoon water

Het derde onderdeel van de Clean SUP zijn de vakantie evenementen in samenwerking met de verschillende welzijnsorganisaties voor jongeren uit krachtwijken. Op deze manier komen ook zij in aanraking met de waterwereld en het belang van schoon water.

Aan aandacht geen gebrek voor de Vliet Clean SUP want de eerste twee dagen waren een enorm succes en was er aandacht van Omroep West, het AD, Trouw . Met zonovergoten suproutes waarbij ook flink wat plastic is opgehaald. De hele route en meer informatie is te vinden op: www.clean-sup.nl.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen voor schoon water? Kijk dan ook eens op deze site.