Waldo von Faber over plastic in water bij Vroege Vogels

Waldo von Faber over plastic in water bij Vroege Vogels

De juttersgroep van Katwijk schrok flink van de enorme hoeveelheid kleine stukjes plastic die bij de uitwatering in Katwijk in het water dreef en aanspoelde.

Tamponomhulsels, hondenpoepzakjes en wattenstaafjes drijven zo via de Oude Rijn de zee in. Er moet iets gebeuren, vonden de jutters, en zij werken nu samen met Rijnland. Het hoogheemraadschap heeft een scherm in de Rijn geplaatst dat het kleine plastic afvangt en gebruikt wordt voor onderzoek.

Burgerinitiatief

In het voorjaar van 2018 hebben de Jutters Katwijk, een burgerinitiatief van vrijwilligers dat twee maal per week een uur lang de stranden van Katwijk vrijmaakt van zwerfafval, een werkgroep gestart om de mogelijkheden te testen van een “filtersysteem” bij de Uitwatering van Katwijk. Aanleiding was het vermoeden dat er een grote hoeveelheid afval via de Oude Rijn in de Noordzee terecht komt. Het idee is even simpel als doeltreffend: met een lange slang vol kleine gaatjes, en een grote compressor blaas je een scherm van kleine belletjes in de rivier. Al het drijvende vuil wordt vervolgens door dat scherm tegengehouden en naar de kant gestuurd, waar het uit het water kan worden gevist.

Innovatieve technieken

“Bij ons boezemgemaal in Katwijk vangen we met het kroosrooster jaarlijks zo’n 3.000 kilo zwerfafval af, voordat het water uit land in de zee terechtkomt” zegt hoogheemraad Waldo von Faber, “maar dat is lang niet genoeg. Daarom verdiepen we ons in innovatieve technieken die helpen voorkomen dat plastic via ons watersysteem richting de zee drijft. Het burgerinitiatief van de jutters maakt me blij. Ik hoop dat er meer mensen met goede ideeën bij ons aankloppen.”  

Voor wie de uitzending wil terugluisteren: : https://vroegevogels.bnnvara.nl/media/596532