Wat het riool vertelt over Corona

Wat het riool vertelt over Corona

Het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) is in Nederlands rioolwater aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Wat nu?

Bij het werken met afvalwater bestaat altijd kans op besmetting door bacteriën en virussen. Daarom passen Rijnland medewerkers doorlopend strenge beschermingsmaatregelen toe, die nu ook bescherming bieden tegen het coronavirus. Nieuw is echter dat watermonsters uit zuiveringen kunnen helpen bij het onderzoek naar Corona, en niet onbelangrijk: het voorkomen van verspreiding.

Zicht op besmetting

Als er in een stad meer mensen besmet raken door Corona, komen er via de ontlasting meer sporen van COVID-19 terecht in het riool. Door deze virusgehalten te volgen in rioolwater, krijgen we niet alleen meer zicht op de bestaande infecties in een stad, maar ook beter grip op de besmetting op langer termijn. Dankzij het monitoren van rioolwater kunnen we bij wijze van spreken iedere winter weten waar mensen in welke regio extra alert moeten zijn.

Wat zijn tot nu toe de resultaten?

De huidige metingen geven aan dat SARS-CoV-2 in rioolwater aanwezig is.

In effluent, het gezuiverde water dat weer terug wordt gegeven aan het oppervlaktewater, is SARS-CoV-2 niet aangetroffen. Dit is in Tilburg onderzocht, nog niet in de rest van Nederland. Nader bericht over dit onderzoek moet nog volgen.

Meer informatie: Coronavirus in afvalwater 

https://www.kwrwater.nl/actueel/wat-het-riool-vertelt-over-het-coronavirus/

https://www.rivm.nl/nieuws/nieuwe-coronavirus-aangetroffen-in-rioolwater

https://www.stowa.nl/onderwerpen/diversen/diversen/het-coronavirus-afvalwater-laatste-update-24-maart