Wereld Vismigratie Dag 21 mei: Open Dag bij Boezemgemaal Spaarndam

Op zaterdag 21 mei wordt voor de vijfde keer de Wereld Vismigratie Dag georganiseerd. Dit lustrum vieren wij met een Open Dag bij boezemgemaal Spaarndam. Iedereen is welkom. Kom jij ook?

Rijnland zet het monumentale boezemgemaal in de schijnwerpers omdat het onlangs is verrijkt met een gloednieuwe vispassage. Een vispassage is een sluiproute voor vissen die het mogelijk maakt veilig en wel het gemaal te passeren op hun jaarlijkse trektocht. Dat zorgt voor blije vissen en daar wordt iedereen blij van.

Programma

Tijdens de Open Dag kunnen bezoekers rondkijken en uitleg krijgen over de werking van de vispassage, de functie van het gemaal en het werk van een waterschap in het algemeen.

  • Er is een onderwatercamera aanwezig die beelden van het leven onder water laat zien
  • Op het terrein worden slootsafari’s voor kinderen georganiseerd, begeleid door vrijwilligers van het IVN (Instituut voor Natuureducatie), waar jong en oud zelf waterdiertjes en vissen kunnen vangen en benoemen
  • Publiek kan meedoen aan een vissenvlag-tekenwedstrijd
  • En bij het gemeenlandshuis iets verderop zijn vrijwilligers aanwezig die je alles kunnen vertellen over de geschiedenis van het gemaal, de dijk en het leven in Spaarndam door de eeuwen heen.

Bereikbaarheid

Spaarndam leent zich niet voor autoverkeer en de parkeermogelijkheden zijn beperkt. Kom daarom zoveel mogelijk met de fiets. Als je met de auto komt, graag parkeren op het terrein van de supermarkt op de Lageweg 1b. Daarna is het een wandeling van een kwartier naar het gemaal.

Tijd : 10:00 – 16:00 uur

Adres : Boezemgemaal Spaarndam, Pol 52, 2063 JN , Spaarndam-West

Meer weten?

De Wereld Vismigratie Dag (World Fish Migration Day) wordt elke twee jaar georganiseerd om wereldwijd bewustzijn te creëren over het belang van trekvissen en vrij stromende rivieren. Dit jaar wil de organisatie de honderden damverwijderingen vieren die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd en gepland, en vishelden over de hele wereld aanmoedigen om te pleiten voor vrij stromende rivieren, het verwijderen van barrières en de terugkeer van rivieren vol vis.