Werken aan waterkwaliteit Haarlemmermeerse Bosplas

Werken aan waterkwaliteit Haarlemmermeerse Bosplas

Gemeente Haarlemmermeer en het hoogheemraadschap van Rijnland werken samen aan de waterkwaliteit van de Bosplas. Het water heeft herhaaldelijk te maken gehad met drijflagen van blauwalg. De aanleg van een nieuwe luchtmenginstallatie moet daarin verbetering brengen.

Luchtbellen

Vanaf 22 maart starten de werkzaamheden aan de nieuwe installatie die naar verwachting in mei in gebruik wordt genomen. De installatie zorgt ervoor dat opstijgende luchtbellen het water al vanaf de bodem in beroering brengen, waardoor de groei van blauwalg wordt geremd en er minder kans is op de vorming van drijflagen.

Bacteriën

Niet alleen in de Bosplas, maar overal in Nederland zorgen blauwalgen jaarlijks voor veel overlast voor zwemmers en waterrecreanten. Het gaat om bacteriën die een drijflaag op het water vormen en giftige stoffen produceren waar mens en dier ziek van worden. Ook kan een drijflaag gaan rotten, wat voor stankoverlast kan zorgen. De aanpak van blauwalg verschilt per gebied en is afhankelijk van lokale omstandigheden.