Word net als Leidse hockeyclub Roomburg vet-inzamelpunt en support het milieu én de clubkas

Word net als Leidse hockeyclub Roomburg vet-inzamelpunt en support het milieu én de clubkas

Wil jij met jouw club ook heel gemakkelijk bijdragen aan een groene samenleving? En extra inkomsten genereren? Meld je dan aan als vet-inzamelpunt voor jouw buurt! Op die manier wordt het inzamelen van gebruikt (frituur)vet en olie net zo eenvoudig als het recyclen van papier of batterijen. Er zijn in Nederland al meer dan 2.500 vet-inzamelpunten waaronder scholen, supermarkten en sportverenigingen.

Voor elke volle kliko een vergoeding ontvangen

Hoe meer inzamelpunten er zijn, hoe gemakkelijker mensen hun gebruikte vet kwijt kunnen. Dit idee spreekt gelukkig veel sportverenigingen aan. Zo ook de Leidse hockeyclub Roomburg. Roomburg is sinds kort inzamelpunt voor gebruikt vet. Dat past bij hun streven om een duurzame vereniging te zijn. Én het levert een extraatje op voor de clubkas, en dat is natuurlijk nooit weg. Voor elke volle vet-kliko ontvangt de vereniging namelijk een vergoeding. In het Rijnland Magazine (de online nieuwsbrief van het hoogheemraadschap van Rijnland) lees je hoe hockeyclub Roomburg betrokken is bij de campagne ‘Vet! Zonde om weg te spoelen’.

Hoe werkt dat, vet-inzamelpunt zijn?

Als je je aanmeldt ontvang je een vet-kliko in je eigen regio. Deze (meestal gele) kliko plaats je op je eigen terrein, zodat bezoekers hun gebruikte (frituur)vet en olie in een afgesloten plastic verpakking in de kliko kunnen gooien. Als de kliko vol is geef je een seintje, zodat hij kan worden opgehaald en vervangen voor een nieuw exemplaar. Behalve de kliko een plek te bieden en in de gaten houden of hij al vol is hoef je zelf dus niets te doen. Meedoen is kosteloos, maar voor elke volle vet-kliko krijg je dus wel mooi een vergoeding. Interesse? Aanmelden kan via www.frituurvetrecyclehet.nl.

Kan iedereen vet-inzamelpunt worden?

Organisaties zoals scholen, supermarkten, kinderboerderijen en sportverenigingen zijn meestal heel geschikt als vet-inzamelpunt. De vet-kliko moet namelijk openbaar toegankelijk zijn, dus niet achter een hek staan, zich binnen de bebouwde kom bevinden en op een plek staan waar veel mensen (langs)komen. Op die manier is de kliko makkelijk te bereiken voor vet-inzamelaars en kunnen meer mensen inzamelen. Meer volle kliko’s betekent minder gebruikt vet in het riool én meer vergoedingen ontvangen.

Vet in het riool zorgt voor vette problemen

In Nederland zamelen we gebruikt vet uit de horeca al op grote schaal in om het te recyclen. Dat geldt niet voor vet en olie uit particuliere huishoudens. Veel mensen spoelen gebruikt vet na het frituren of bakken door de gootsteen of het toilet en dat heeft nadelige gevolgen. De gootsteen kan verstopt raken, maar het riool ook. Met overlast, hoge schoonmaakkosten en milieuvervuiling tot gevolg.

Campagne ‘Vet! Zonde om weg te spoelen’

Eind maart lanceerde het hoogheemraadschap van Rijnland de campagne ‘Vet! Zonde om weg te spoelen’. De boodschap is bedoeld voor particuliere huishoudens: spoel gebruikt (frituur)vet en olie niet door gootsteen of toilet, maar lever het in een plastic fles in bij een vet-inzamelpunt in je omgeving. Het verzamelde vet en plastic wordt gerecycled tot onder andere biobrandstof. Meer informatie over de campagne kun je vinden op www.rijnland.net/gebruiktvet.