Aanvraag gastles ipv rondleiding

Aanvraag gastles ipv rondleiding

Altijd al willen weten hoe een gemaal of rioolwaterzuiveringsinstallatie werkt? Of wat een waterschap zoal doet? Dan kun je via onderstaand formulier je aanmelden voor één van onze gastlessen. Rondleidingen op onze locaties zijn ivm onze corona maatregelen tijdelijk niet mogelijk.

Gastles op school

Tijdens een gastles vertelt Rijnland in de klas over het werk van een waterschap. Via een PowerPoint presentatie wordt op een leuke en interactieve manier verteld hoe we de kans op overstromingen zo klein mogelijk maken, hoe we zorgen dat in polders en sloten niet te veel water maar ook niet te weinig water zit, hoe we zorgen dat je ’s zomers lekker kunt zwemmen in de plas zonder dat je ziek wordt en hoe we het afvalwater schoonmaken. De gastles duurt ongeveer 60 minuten. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Rondleiding bij een afvalwaterzuivering

Douchen, afwassen, naar de wc gaan: het afvalwater spoelt door het afvoerputje weg. Via de riolering komt het uiteindelijk op een van onze afvalwaterzuiveringen terecht. Tijdens een rondleiding op zo’n zuivering zie je met eigen ogen hoe we het vieze water weer schoonmaken. Voorafgaand wordt op het terrein uitleg gegeven over het werk van een waterschap. Rondleidingen zijn mogelijk bij de afvalwaterzuiveringen in Zwaanshoek, Katwijk, Alphen aan den Rijn (Alphen Kerk en Zanen), Zwanenburg, Leiden Noord en Gouda. De rondleiding duurt ongeveer 90 minuten. Er zijn geen kosten aan verbonden. De school dient zelf te zorgen voor vervoer naar de afgesproken afvalwaterzuivering.

Rondleiding bij een gemaal

3000 stuwen, 4 grote boezemgemalen en circa 800 kleinere (polder)gemalen zorgen voor de juiste hoeveelheid water in ons gebied: niet te veel, maar ook niet te weinig. Ze zorgen dat huizen en kelders bij veel regen niet onder water komen te staan en als het te weinig regent, zorgen ze dat de bodem niet verdroogt. Tijdens een rondleiding bij een gemaal zie je hoe dit in zijn werk gaat. Voorafgaand wordt uitleg gegeven over het werk van een waterschap. De rondleiding duurt ongeveer 90 minuten. Er zijn geen kosten aan verbonden. De school dient zelf te zorgen voor vervoer naar het afgesproken gemaal.

Vraag een gratis gastles of rondleiding aan

Aanvragen van een gastles of rondleiding buiten Rijnlands gebied?

Staat je school niet in ons werkgebied, maar wilt u wel een gastles, rondleiding aanvragen? Neem dan contact op met het waterschap in jouw gebied. Je vindt alle waterschappen op de website van de Unie van Waterschappen.