
Veelgestelde vragen
Bekijk hier de meest gestelde vragen aan Rijnland. Staat je vraag er niet tussen? Neem contact met ons op via (071) 306 35 35, via de chat of via het contactformulier.
Waterpeil en waterkwaliteit
Bekijk hier alle informatie rondom het waterpeil in jouw buurt.
Een schone sloot zorgt ervoor dat water goed aan- en afgevoerd kan worden. Bij extreme neerslag voorkomt een schone sloot natte voeten. In tijden van droogte zorgt de sloot voor genoeg aanvoer van water. In onze legger oppervlaktewateren kun je zien of je onderhoudsplichtig bent. En dus of je jouw sloot schoon moet houden.
De gemeente is verantwoordelijk voor het grondwaterpeil. Zij zijn het aanspreekpunt voor grondwateroverlast, zoals bijvoorbeeld water in kruipruimten.
Het gemiddelde boezempeil in de winter is NAP -0,64. Dit is enkele centimeters lager dan in de zomer, dan is het NAP -0,61. In de winter houden we het peil opzettelijk lager. Zo kunnen we natte omstandigheden beter opvangen. Ook is er in de winter minder water nodig voor agrariërs om hun gewassen te beregenen.
Het laboratorium Aquon neemt in opdracht van o.a. Rijnland watermonsters op aangewezen locaties. Aquon analyseert deze op aanwezigheid van diverse stoffen. Als er directe aanleiding is, zoals bijvoorbeeld stankoverlast, nemen wij ook particuliere verzoeken voor metingen in behandeling.
Als er sprake is van stankoverlast, meld dit dan via info@rijnland.net of telefonisch via (071) 306 35 35. Mogelijk laten wij dan metingen verrichten naar de waterkwaliteit.
Zoek je meer informatie over de waterkwaliteit in jouw buurt? Dan kun je terecht bij een laboratorium speciaal voor particulier onderzoek. Er zijn ook jaarlijkse acties om de waterkwaliteit te meten. Hier kun je aan meedoen via www.vangdewatermonsters.nl.
De gemeente is verantwoordelijk voor het verwijderen van welvaartsvuil in sloten en vaarten. Welvaartsvuil is bijvoorbeeld blikjes, plastic, winkelwagentjes en ander afval.
Een piekberging is een omdijkt stuk polder. Bij extreme hoeveelheden neerslag kan de piekberging tijdelijk water opvangen. Als het peil na enkele dagen weer gedaald is, wordt het water vanuit de piekberging terug in het boezemstelsel gebracht. Rijnland heeft de Nieuwe Driemanspolder als piekberging in gebruikt en realiseert momenteel Piekberging Haarlemmermeer.
Exoten, dieren en planten
In ons beheergebied groeien sloten en vaarten soms dicht met kroos(varen). Het water is dan bedekt met een dikke laag kleine groene blaadjes. Als dit langere tijd duurt, komt er geen zuurstof en licht meer in het water en kan er stankoverlast optreden. Als er sprake is van stankoverlast, meld dit aan het Klantcontactteam via Formulier meldingen en incidenten (rijnland.net) of telefonisch via (071) 306 35 35.
Brood is te eenzijdig voedsel voor watervogels. Daarnaast trekt het ook andere dieren aan zoals ratten én wordt het risico op verspreiding van botulisme groter. Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging die verlamming veroorzaakt en waaraan vooral watervogels en vissen doodgaan.
Rijnland is niet verantwoordelijk voor de bestrijding van de uitheemse rivierkreeften, zoals de Rode Amerikaanse rivierkreeft. Je kunt waarnemingen registeren op de website van Stichting EIS of in de app ObsIdentify. Binnenkort kun je ook via de website van Rijnland waarnemingen van rivierkreeften registreren. Hier kun je vervolgens ook alle meldingen op een kaart terugzien.
Schade door rivierkreeften, zoals graafschade aan oevers kun je melden via Formulier meldingen en incidenten. Wij registreren de schade om een goed beeld te krijgen van de problematiek van rivierkreeften. In het algemeen herstelt Rijnland de schade niet. De eigenaar van het land is verantwoordelijk voor het herstel van schade aan oevers en waterkeringen. Zo ook bij schade door rivierkreeften.
Als je een muskusrat hebt gezien. Of als je vermoed dat ergens muskusratten zitten. Meld dit dan aan Muskusrattenbestrijding in Nederland. Graafschade door een muskusrat kun je melden via info@rijnland.net of telefonisch via (071) 306 35 35.
Grote waternavel, waterteunisbloem en parelvederkruid zijn invasieve waterplanten en zorgen geregeld voor dichtgegroeide sloten en vaarten. Zie je een exoot in de sloot? Meld dit aan ons Klantcontactteam via Meldformulier exotische waterplanten (rijnland.net) of telefonisch via (071) 306 35 35.
Subsidies, belasting & vergunningen
Op de pagina Waterschapsbelasting vind je meer informatie. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR). Zij verzorgen de waterschapsbelasting. BSGR is bereikbaar op 071- 525 6200 en via BSGR formulieren.
Rijnland verstrekt een aantal subsidies, zowel individueel als in groepsverband. Zoals bijvoorbeeld het Groenblauw buurt-idee. Op de pagina Subsidies vind je het overzicht van onze subsidies en de wijze van aanvragen.
Klik hier voor de vergunningencheck: Vergunningen check en omgevingsloket.
Zoek je meer informatie over wat allemaal mag op en bij het water? Bekijk onze pagina Regels op een rij. Informatie over vergunningen vind je in de vergunningen check.
Recreatie: zwemmen en varen
Blauwalg zit van nature in oppervlaktewater. Het zijn eigenlijk geen algen, maar bacteriën die leven van licht, koolstofdioxide en voedingstoffen in het water. Als het warm is en het (voedselrijke) water minder goed doorstroomt, ontstaan er drijflagen van blauwalg. Die lagen kunnen zich ophopen aan oevers, op stranden en in jachthavens. Sommige soorten blauwalg scheiden giftige stoffen af, die zwemmers en watersporters ziek kunnen maken. Bekijk hier meer informatie over Blauwalgen (rijnland.net).
Heb je last van blauwalg? Meld het via (071) 306 35 35, via de chat of via het contactformulier.
In ons gebied zit veel water, maar niet al het water is eigendom van Rijnland. Alleen voor het water wat eigendom is van Rijnland geven wij huur- of koopovereenkomsten voor ligplaatsen af. Wij houden geen lijsten bij van beschikbare ligplaatsen.
Een ligplaats mag niet zomaar worden ingenomen. Je hebt vaak met meerdere overheden te maken. Je moet rekening houden met regels van het waterschap, de gemeente en de provincie. Raadpleeg Ruimtelijkeplannen.nl of er bijvoorbeeld een actief bestemmingsplan aanwezig is. Hierin kunnen regels staan voor het innemen van een ligplaats. Informeer ook altijd bij de gemeente of er een vergunning nodig is. Dit is vaak nodig voor een aanmeervoorziening.
Ook kan een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente regels bevatten voor een ligplaats. Daarnaast kan een provincie aanvullende regels hebben. De provincie geeft in sommige gevallen een ontheffing af. De regels kunnen per provincie en gemeente erg verschillen.
Je bent zelf verantwoordelijk voor de onderzoeksplicht bij alle overheden. Heb je alle vereiste documenten van de andere overheden? Dan kun je bij ons de overeenkomst aangaan. Het is ook mogelijk om een ligplaats van iemand anders over te nemen. Vragen over een ligplaats kun je stellen aan team Vastgoed via vastgoed@rijnland.net of (071) 306 36 33. Wij geven je de noodzakelijke informatie (per watergang) en adviseren je ook over de stappen.
Vragen? Gebruik dit formulier.
Bij officiële zwemwaterlocaties weet je zeker of het water schoon en veilig is. Via de Zwemwater app of Zwemwater.nl zie je of de kwaliteit van het zwemwater goed is.