1. Wat is de Keur van Rijnland

Er zijn allerlei regels voor wat je als bewoner of bedrijf wel en niet mag doen in en bij water, dijken, gemalen, enzovoort. Zo houden we het watersysteem schoon en veilig. Deze regels zijn vastgelegd in de Keur van Rijnland.

In de Uitvoeringsregels staat hoe Rijnland activiteiten bij het water regelt

De Keur is een juridisch document (verordening).  Bij de Keur horen de Uitvoeringsregels. Hierin staan voorwaarden voor allerlei werkzaamheden die bewoners en bedrijven willen uitvoeren bij water en dijken. De Uitvoeringsregels kan een zorgplicht, een Algemene regel en een Beleidsregel bevatten.

  • De zorgplicht geldt voor eenvoudige werkzaamheden met weinig risico
  • In de Algemene regel staan voorwaarden voor activiteiten met een beperkt risico.
  • In de Beleidsregel staan voorwaarden voor activiteiten met een groter risico. Dan verlenen wij een watervergunning.

Informatie over elke Uitvoeringsregel vindt u op de pagina Alle regels op een rij

Met de vergunningencheck bepaalt u welke regels gelden

De vergunningencheck is een hulpmiddel waarmee u kunt bepalen welke regels voor een werk gelden. U weet ook of u een vergunning of maatwerk moet aanvragen, een melding moet doen of zo aan de slag mag.

Kaarten zijn te zien met een viewer

Zowel in de Keur als in de uitvoeringsregels wordt met regelmaat verwezen naar kaarten. Raadpleeg deze kaarten in een viewer. U kunt op de kaart inzoomen en meer details bekijken. De kaarten zijn ook opgenomen in de vergunningencheck en als bijlage in de pdf van de uitvoeringsregels.

Nieuwe, eenvoudigere regels

Sinds 1 juli 2020 heeft Rijnland een nieuwe  Keur. Bij het opstellen van deze Keur heeft Rijnland een andere aanpak gebruikt. Er gelden minder regels voor burgers, bedrijven en Rijnland. Het aantal vergunningen en meldingen is ongeveer gehalveerd. Zo geeft Rijnland verantwoordelijkheid, flexibiliteit en vertrouwen waar dat kan, maar stellen we regels waar dat moet.