Op de kortste dag van het jaar verlicht oudste waterschap gemaal Katwijk

Op de kortste dag van het jaar verlicht oudste waterschap gemaal Katwijk

Het oudste waterschap van Nederland, het hoogheemraadschap van Rijnland, heeft op 21 december 2020 het boezemgemaal van Katwijk verlicht. Als lichtpuntje in deze donkere dagen, kunnen mensen langs het gemaal wandelen en dit monumentale pand bewonderen.

Boezemgemaal Katwijk

Het boezemgemaal Katwijk is een beschermd rijksmonument en zorgt voor droge voeten in de Randstad. Dit gemaal heeft de grootste capaciteit van de vier boezemgemalen van Rijnland. Het gemaal én topmonument bemaalt via het Katwijkse kanaal de boezem van Rijnland. Het gemaal dat dateert uit 1954, is van belang omdat het nu en in de toekomst, met het veranderende klimaat, zorgt door droge voeten. Hoogheemraad Sjaak Langeslag: “Het jaar 2020 is voor Rijnland extra bijzonder. Dit jaar bestaat de charter van Rijnland 765 jaar. Het uitlichten van het gemaal is dus eigenlijk ook een cadeau, waardoor iedereen van dit mooie monument kan genieten.” Het boezemgemaal ligt langs de wandelroute van de Waterloop in Katwijk.

Verlichting

De gekozen verlichting is uitgevoerd met toepassing van de nieuwste (duurzame) LED-technologie. Vanuit het energieteam van Rijnland wordt de mogelijkheid nog onderzocht om zonnepanelen te plaatsen op het naastgelegen boothuis. De verlichting blijft het hele jaar aan staan. Het gaat automatisch aan wanneer het donker wordt.

youtube link