Jongeren nemen voor één dag het roer over bij Rijnland

Jongeren nemen voor één dag het roer over bij Rijnland

Als je niet weet wat er te koop is, kun je ook niet kiezen. Het klinkt logisch, maar voor veel jongeren gaat die wijsheid niet op. Ze moeten namelijk wél kiezen. Ook als ze geen idee hebben wat ze later voor beroep kunnen en willen uitoefenen.

JINC, een landelijke organisatie die kinderen op weg helpt naar werk, vindt dat ieder kind een eerlijke kans op de arbeidsmarkt verdient. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Want wie opgroeit in een wijk met sociaal-economische achterstand heeft nog altijd minder kans om het ver te schoppen. Hoe slim hij of zij ook is.

Gelijke kansen voor ieder kind

Tegen deze achtergrond is Rijnland sinds augustus 2020 partner van JINC. Via het JINC-programma maken jongeren kennis met allerlei bedrijven, organisaties en beroepen. Al doende ontdekken ze welk werk bij hun talenten past. Ze leren solliciteren en krijgen de kans een dag directeur te spelen. Net als JINC gelooft ook Rijnland dat elk kind gelijke kansen verdient en dat het belangrijk is te investeren in het talent van de toekomst.

Bliksemstage

Rijnland-hydroloog Joost van der Zwet verzorgde begin februari een digitale bliksemstage aan een mavo-2-klas van het Da Vinci Leiden. De scholieren konden kennismaken met verschillende beroepen van Rijnland. Een echt bezoek was vanwege de coronabeperkingen helaas niet mogelijk. Maar met begeleiding van de JINC-coördinator en de docent was de digitale gastles een succes. Met een interactieve presentatie, vlogs, waterproefje, puzzel en eindquiz bleven de kinderen goed bij de les. Wie weet of ze, als ze eenmaal op zoek gaan naar een stage of een baan, nog eens terugdenken aan het waterschap.

Baas van Morgen

Een ander onderdeel is JINC Baas van Morgen. Kinderen krijgen een dag de touwtjes in handen. Zo ervaren zij hoe het is om een bedrijf te leiden. De jongeren leggen waardevolle contacten en ervaren van dichtbij hoe een organisatie in elkaar zit.

Als voorbereiding op JINC Baas van Morgen bij Rijnland ontmoette onze directeur Mariël Middendorp onlangs twee leerlingen uit groep 8 van basisschool Pacelli uit Leiden. Zij zijn op 10 juni een hele dag baas van Rijnland. Ze gaan die dag aan de slag met de vraag hoe we als Rijnland aantrekkelijker kunnen worden voor mensen uit diverse culturen.