Rijnland 765 jaar - verhalen uit onze boekenclub

Rijnland 765 jaar - verhalen uit onze boekenclub

Jubileumjaar Rijnland 765 heeft twee bijzondere boeken opgeleverd, geschreven op initiatief van Rijnlanders. We belichten ze graag in de Rijnland Boekenclub.

‘Het IJ rond’

‘Het IJ rond’ verhaalt van het water in en rondom het IJ en de impact die deze plek heeft op Rijnland en omstreken. Het is een uitgave van ‘Vrienden van de Hondsbossche’ (kring voor Noord-Hollandse waterstaatsgeschiedenis). De onstuimige Noordzee kon de ondiepe Zuiderzee en het water in het IJ opzwepen met grote gevolgen voor een omvangrijk gebied. In het verre verleden waren er overstromingen tot aan Leiden toe. Aan de noordkant van het gebied, dus veertig kilometer verderop, liepen op een gegeven moment de kelders in Alkmaar vol.

Rampzalig gekonkel

‘Het IJ’ rond neemt je mee op een historische tocht langs een hele lus van dijken. Het boek vertelt ook over de totstandkoming van het IJ en het drooghouden van het gebied rond Amsterdam en ver daarbuiten. Dat het niet gemakkelijk was om veranderingen in het waterbeheer door te voeren blijkt uit de beschrijving van spanningen op bestuurlijk niveau en falend toezicht. Ook problemen met paalwormen en keistenen passeren de revue. Om het verhaal compleet te maken maakt zelfs een in het buitenland gecreëerde Nederlandse held zijn opwachting. 

'Het IJ rond’ is rechtstreeks bij de uitgeverij te bestellen. Het boek kost € 19,95. 

‘Spaarndam Waterdorp’

Het tweede boek gaat over Spaarndam, een bijzondere plek in Rijnland. De lange geschiedenis van haar inwoners met het water komt in verschillende verhalen aan de orde in ‘Spaarndam Waterdorp’. 

Het verhaal begint bij Graaf Willem II die in 1253 besluit dat er een schutsluis in de dam bij de Spaarne mag worden gebouwd. Zo ontstond Spaarndam en van daaruit het latere hoogheemraadschap van Rijnland. De dam die dankzij graaf Willem II werd gebouwd leverde veel werk en uiteindelijk ook voorspoed op. Kortom, zeg je Spaarndam, dan zeg je Rijnland!

Memorabele Spaarndammers

Het boek geeft een historische inkijk in de vele memorabele Spaarndammers en de bijzondere gebeurtenissen door de jaren heen. Van de Scheepswerf Stapel, sluiswachter ‘Ome Piet’ en de ontploffing op het Buiten-IJ waarbij het doktersechtpaar Deggeler om het leven kwam. Het boek geeft een mooi inkijkje in het leven van een dorp dat is omgeven door water en waar watergerelateerde activiteiten nog steeds van een enorm belang zijn. Bij het lezen van deze uitgave van de Historische Werkgroep Spaarndam voelt iedereen zich voor even Spaarndammer.  

Spaarndam Waterdorp is te bestellen door een e-mail te sturen naar: historischewerkgroep@gmail.com. Het boek kost € 17,50.