Draag bij aan droge voeten en schoon water en word een waterbaas!

Draag bij aan droge voeten en schoon water en word een waterbaas!

Iedere dag zorgen we er als waterschap voor dat we droge voeten en schoon en voldoende water hebben en houden. Om zoveel mogelijk Nederlanders bewust te maken van dit belangrijke werk zijn de 21 Nederlandse waterschappen in oktober samen de publiekscampagne ‘Waterbazen’ gestart. De campagne laat zien dat iedereen een waterbaas kan zijn en hiermee een extra steentje bijdraagt aan schoon en voldoende water. Wil je ook een waterbaas worden? Hoe dat eenvoudig kan lees je in dit artikel.

Waterbewustzijn vergroten

De waterschappen brengen waterbewustzijn onder de aandacht om het draagvlak van inwoners voor het werk van de waterschappen te behouden en te vergroten. Wat we met de campagne Waterbazen willen bereiken bij de inwoners van Nederland is:

  • Het werk van de waterschappen op de kaart zetten.
  • Bewustwording vergroten dat het werk van de waterschappen dichtbij, belangrijk en relevant is en hoe ze zelf kunnen bijdragen aan droge voeten en schoon en voldoende water.

De titel Waterbaas is voor iedereen weggelegd.

Word ook waterbaas

Iedereen kan waterbaas worden. Hoe? Met eenvoudige waterbewuste handelingen zoals (plastic) afval rapen uit het water, op het strand of gewoon van de straat, regenwater opvangen met een geveltuintje, balkonplantjes of een regenton, tegels verruilen voor groen, ‘groene’ schoonmaakmiddelen zonder microplastics gebruiken en geen frituurvet of medicijnen door de wc spoelen.


Kijk voor meer voorbeelden op onze campagnewebsite.

Deel jouw waterbaas foto of video met ons

We zijn op zoek naar voorbeelden en initiatieven van waterbazen die in het gebied van het hoogheemraadschap van Rijnland wonen. Op onze social media kanalen (Twitter - Facebook - Instagram - LinkedIn) zijn we gestart met het delen van voorbeelden van waterbazen uit onze regio. Zoals de plastic soup suppers van Supmission uit Haarlem. Heb jij met jouw buurt een plein groener gemaakt of heb je geholpen met het aanleggen van een groen blauw schoolplein? Ben je geïnspireerd en besluit je om een geveltuintje aan te leggen, tegels te vervangen voor planten of balkonplantjes neer te zetten? Of ben jij regelmatig op of aan het water te vinden en haal je daar dan (plastic) afval uit? Stuur ons jouw actiefoto of -video waarin je een waterbazenhandeling aan het doen bent naar waterbazen@rijnland.net en verdien zo ook de titel Waterbaas!

supmission

Lees meer:

Campagnewebsite De waterbazen van Nederland

Campagne ‘Waterbazen’ van de waterschappen van start

Blog Waldo von Faber over watermonsters en waterbazen