Steuntje in de rug voor strandpaviljoens

Steuntje in de rug voor strandpaviljoens

Goed nieuws voor Beachclub Far Out in Zandvoort en voor alle andere strandpaviljoens in Rijnlands gebied, want deze winter mogen zij éénmalig blijven staan. Dit besluit namen we op 23 september om gehoor te geven aan de oproep van Koninklijke Horeca Nederland. Omdat overwinteren de ondernemers veel geld scheelt, wordt de kans kleiner dat zij door alle coronamaatregelen in financiële problemen komen. De afweging die Rijnland moet maken heeft alles te maken met waterveiligheid langs de kust.

Loungebanken, zandkleurige parasols met wapperend franje, uitzicht op zee en een relaxed zomermuziekje erbij; bij Beachclub Far Out in Zandvoort is het prima toeven tijdens de nazomerdagen. Toch was dit strandseizoen voor Far Out zelf allesbehalve ontspannen. “We waren in maart net zes dagen open toen we alweer moesten sluiten”, vertelt eigenaar Rob Petersen. “Zo begon een hele onzekere periode. Niemand wist hoe lang het ging duren.”

 

In de min

Typisch voor strandpaviljoens is dat ze het seizoen financieel altijd beginnen in de min. “Ga maar na”, zegt Rob. “Met het opbouwen zijn we in februari bijna een maand bezig. We plaatsen het paviljoen met alle verlichting, het water, interieur en het terras. Op 1 november moeten we weer weg zijn. Afbreken gaat met twee grote telekranen. Gebouwdelen komen in onze loods op het strand, de rest slaan we op in zeecontainers in Haarlem. Alles bij elkaar kost dit ons jaarlijks bijna een ton. Het voelt als kapitaalvernietiging, maar ik snap dat het belangrijk is voor de duinvorming langs de kust.”

 

Vrij spel voor wind en zand

Joost Veer, Adviseur Beleid en Onderzoek Waterkeringen bij Rijnland bevestigt dit. “In het beheergebied van Rijnland hebben we met Noordwijk, Katwijk, IJmuiden, Zandvoort en Bloemendaal vijf grote badplaatsen. Vooral Zandvoort heeft veel seizoenspaviljoens die tijdens het stormseizoen weg moeten. Dat overwinteren niet standaard mag heeft te maken met de waterveiligheid. De wind blaast zand naar de duinen, waardoor de kust sterk en vitaal genoeg blijft om ons te beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Als paviljoens het hele jaar blijven staan gebeurt dat onvoldoende.”

 

 

Kustversterking
De vraag naar zand neemt wereldwijd explosief toe. In Nederland voegen we elk jaar zo’n 12 miljoen kubieke meter zand toe aan de kust. Vooral op de stranden en een klein beetje in zee. Dat is veel, maar we hebben ook veel kust waarover het zand verdeeld moet worden. En: als de zeespiegel sneller gaat stijgen is er nog meer nodig. Gelukkig hebben we veel zand in de Noordzee, maar die voorraad is niet oneindig. Woestijnzand aanvoeren heeft helaas geen zin. Woestijnkorrels worden gevormd door de wind in plaats van door water. Ze zijn zo rond en glad dat ze onvoldoende hechten. We moeten dus echt zorgen dat zandkorrels terechtkomen waar ze nodig zijn.

 

Kort seizoen en anders werken

Uiteindelijk mochten de paviljoenhouders op 1 juni de deuren weer openen. Uiteraard wel met extra maatregelen. Rob: “Onze opzet was gelukkig al vrij ruim en bovendien zijn we vrij groot, waardoor we per avond toch 300 mensen veilig kunnen ontvangen. Dat is 100 mensen minder dan normaal en we doen ook geen feesten meer. Gelukkig hebben we sinds de heropening wel goed gedraaid. We hadden veel mooi weer en mensen voelen zich toch eerder veilig in de open lucht.”

 

Samen geregeld

Rob is blij dat de strandtenten dit jaar mogen overwinteren. “Dat heeft de Vereniging voor Strandpachters hier goed voor ons geregeld, samen met gemeente Zandvoort en het hoogheemraadschap van Rijnland. Het is trouwens niet zo dat dat je hier in december ook terecht kunt voor een hapje en een drankje, want wij gaan potdicht. Er komt een houten frame met stalen damwanden om het paviljoen heen. Zo zijn we goed beschermd tegen vandalisme, maar ook tegen het water.”

zandvoort

Begrip van Rijnlands bestuur

Ineke van Steensel heeft als bestuurder van Rijnland het thema waterveiligheid in portefeuille: “Vanuit Rijnland willen we langs de kust de maximale veiligheid bereiken. Daarbij houden we zoveel mogelijk rekening met de natuurlijke omstandigheden én met alle mensen hier wonen en werken. We begrijpen heel goed dat de strandpaviljoenhouders alleen het strandseizoen hebben om hun geld voor het hele jaar te verdienen. Met de overwintermaatregel geven we hen een steuntje in de rug.”

Lees ook: