Monumentendag trok een groot aantal bezoekers

Monumentendag trok een groot aantal bezoekers

Afgelopen zaterdag, 10 september 2016, opende het gemeenlandshuis van Rijnland in Leiden zijn deuren in het kader van de Open Monumentendagen met als thema Iconen & Symbolen. Het gemeenlandshuis in Spaardam was op zondag 11 september tussen 10.00 en 17.00 geopend voor belangstellenden.

In het gemeenlandshuis in Leiden werden  tussen 12.00 en 17.00 in totaal 940 bezoekers verwelkomd. Zoals elk jaar waren zij zeer geïnteresseerd in het gebouw, het interieur en de aanwezige kunstvoorwerpen en het werk van Rijnland. In de Blauwe Zaal was een kleine expositie ingericht over de ontwikkeling en het gebruik van het wapen van Rijnland in de loop der tijd. Van gebrandschilderd glas tot logo op dienstauto’s.

Het oude Rijnlandshuis in Spaarndam trok op een zonnige Monumentendag in totaal 187 (getelde) bezoekers uit alle windstreken. De Historische Werkgroep Spaarndam, zorgde, met ondersteuning van Rijnland, voor een gastvrij ontvangst.Veel fietsers, wandelaars, waterrecreanten en Haarlemmers maakten van de gelegenheid gebruik de plek, waar vroeger sluisdeuren werden gemaakt en onderhouden, te bezoeken.

Werkplaats in het gemeenlandshuis Spaarndam

De Torenkamer waar Rijnlands bestuur periodiek vergaderde over het onderhoud van de Spaarndammerdijk en de uitkijkruimte er boven kregen veel belangstelling. Men uitte waardering voor de uitstekende onderhoudssituatie van het gebouwencomplex en Rijnlands voornemen om een deel van de locatie een museale bestemming te geven. De Historische Werkgroep Spaarndam, die al jaren lang Rijnlandse gezelschappen ontvangt en rondleidingen geeft, zorgde, met ondersteuning van Rijnlands erfgoedbeheerder Eggo Tiemens, voor een gastvrije ontvangst.

Gemeenlandshuis Spaarndam

Er werden tal van rondleidingen gegeven en men bleek, zowel volwassenen als kinderen,  behalve voor het verleden, óók veel belangstelling voor het hedendaags waterbeheer te hebben. Een veel gehoorde verzuchting was dat, terwijl het waterbeheer van een zodanig essentieel belang is voor onze toekomst, men er eigenlijk nauwelijks iets over verneemt in de media. Deze dag zorgde er in ieder geval voor dat degenen die, behalve in onroerend erfgoed, óók geïnteresseerd zijn in het hedendaags en toekomstig waterbeheer van Rijnland, van de erfgoedbeheerder en de Historische Werkgroep Spaarndam mochten vernemen dat Rijnland (óók) klaar is voor de toekomst.

Rondleiding in Gemeenlandshuis Spaarndam

Na afloop van een warme en drukke dag was er nog even gelegenheid aan te schuiven voor een verfrissing en een laatste verhaal over Rijnland en Spaarndam.

Al met al een paar geslaagde dagen.